Restaurantul românesc din Viena care pune lacătul pe ușă. Motivul din spatele închiderii, angajații sunt revoltați

Anca Manolica 17.12.2022, 22:24
Restaurantul românesc din Viena care pune lacătul pe ușă. Motivul din spatele închiderii, angajații sunt revoltați

Pe 20 decembrie 2021, Restaurantul Spartan își deschidea primul sediu în afara țării, în Viena, Austria. Locația a fost mall-ul Donauzentrum Westfield, în nord vestul orașului, aproape de Dunăre. Angajații spun că intenția a fost cea a unui local cu specific românesc, motiv pentru care aceștia au fost aleși din rândul românilor stabiliți în Austria. Afacerea însă nu a funcționat. Care este motivul din spate.

Restaurantul din Viena al lui Mandachi se închide

Lanțul de restaurante Spatan, fondat de afaceristul Ștefan Mandachi, deține 79 de restaurante proprii și în franciză, deschise în Capitală și în 44 de localități din țară. Acesta din Austria a fost primul deschis în afara granițelor țării.

Mandachi a fost cel care a promovat inaugurarea afacerii din Viena, însă alții au fost cei care s-au ocupat de ea, în fapt. Potrivit Libertatea, au fost oameni special desemnați, acesta neavând nici o implicare directă. Cel care ținea legătura directă cu oamenii e indicat Paul Neacșu, alt apropiat al omului de afaceri.

Angajații au dezvăluit că intenția a fost cea a unui local cu specific românesc, astfel că aceștia sunt toți români, stabiliți în Austria. Însă afacerea n-a funcționat. Motivul: rigiditatea partenerilor comerciali din Viena și respingerea aderării României la Spațiul Schengen, potrivit reprezentanților firmei. Și iată că lanțul de restaurante Spartan a decis să nu mai prelungească parteneriatul de franciză din Austria.

„Am primit șapte cereri de franciză, dar am încetat toate discuțiile și am decis să ne retragem de pe piața austriacă. Este evidentă politica lor și avem motive serioase să credem că pot apărea modificări legislative nefavorabile cu privire la investitorii din afara spațiului Schengen. În viitor ne vom concentra pe piețele mai prietenoase cu românii.”, a spus Ștefan Mandachi.

Restaurantul din Viena al lui Mandachi se închide
Restaurantul din Viena al lui Mandachi se închide

Angajații susțin că nu sunt plătiți

Un angajat al restaurantului, care a dorit să își păstreze anonimatul, a povestit pentru sursa anterior citată cum, de la început, modul în care a funcționat localul le-a adus multe nemulțumiri. Atât în privința orelor de muncă, cât și a condițiilor. Iar din luna august, personalul a fost înjumătățit și nu au mai rămas decât nouă angajați.

Cei care au continuat să lucreze la locația din mall-ul Donauzentrum Westfield din Viena au acuzat felul în care au fost tratați și neplătiți pe ultimele luni. În replică, managerul Spartan, Gabriel Melniciuc, a spus că a discutat personal cu firma de contabilitate din Austria, care se ocupa și de partea de HR, și a spus că le-au fost plătite toate drepturile.

„Au avut și ore suplimentare, dar orele suplimentare s-au plătit cu spor. Dacă au lucrat ore suplimentare și au fost înregistrate, n-aveau cum să încalce legea. E o firmă austriacă reputată care a urmărit aspectul acesta.”, a explicat Melniciuc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...