În ce țări mai sunt restaurante Spartan. Cât de bine o duc afacerile lui Mandachi în afara României

Emanuela Pană 27.02.2021, 10:59

Lanțul de restaurante de tip fast-food Spartan a anunțat extinderea în afara României, urmând ca, pentru început, să ajungă în țări precum Bulgaria. Antreprenorul Ștefan Mandachi a transmis că are planuri mari pentru Europa, după ce afacerea pe care o are în gestiune a făcut față cu brio situației create de pandemia de COVID-19. Prin mari sacrificii financiare, nicio locație Spartan din țară nu a fost închisă în toată această perioadă dificilă. Astfel, eforturile fondatorului lanțului de restaurante s-au concentrat în direcția sprijinirii angajaților săi, care și-au putut păstra locul de muncă.

În ce țări mai sunt restaurante Spartan

Una dintre cele mai mari francize cu carne rotisată din Europa, lanțul de restaurante Spartan este în plină expansiune în România, dar vizează și țări precum Bulgaria, Ungaria și Austria. Prima unitate de pe teritoriul bulgar urmează să se deschidă în urma unei investiții de 125.000 de euro. Demersurile, care au fost făcute încă din anul 2019, urmează a fi reluate, după ce pandemia de noul coronavirus a sistat planurile.

Vizăm în continuare piața locală dar și țări precum Ungaria și Austria. Bineînțeles că investițiile vor fi influențate de cum evoluează pandemia, de localizarea și dimensiunea unităților.

Investițiile sunt considerabile, pentru un restaurant stradal investiția poate ajunge la 250.000 euro iar pentru o unitate în interiorul unui mall, investiția poate fi de aproximativ 170.000 euro“, declara Remus Cosoveanu, proprietarul francizei Spartan din Cluj.

În prezent, lanțul de restaurante Spartan, fondat în 2012, numără 58 de restaurante proprii și francizate, brandul fiind prezent în Capitală și în toate orașele mari din România: Suceava, Alba Iulia, Arad, Brașov, Iași, Cluj, Timișoara, Botoșani, Galați, Brăila, Focșani, Târgu-Jiu, Craiova, Pitești, Turnu-Severin, Deva, Râmnicu Vâlcea, Baia Mare, Sibiu, Zalău, Târgu Mureș, Vicovu de Sus, Târgoviște, Piatra Neamț, Constanța și Bacău.

Citește și: Se închid iar restaurantele și instituțiile de cultură în Cluj Napoca. Cât a ținut minunea redeschiderii?

Cât de bine o duc afacerile lui Mandachi

În luna august a anului trecut, Spartan s-a extins cu trei noi unități, dintre care două locații au fost deschise în aceeași zi. Noile restaurante Spartan au fost inaugurate în orașul Vicov, județul Suceava, în sistem franciză, în Cluj și la Târgoviște.

„Spartanul“ Ștefan Mandachi
„Spartanul“ Ștefan Mandachi

Tot atunci, Mandachi Industry, deținătorul brandului 100% românesc Spartan, a decis ca unitatea din orașul Vicov să să fie prima franciză Spartan cu redevență lunară zero. De asemenea, în luna mai, pe fondul crizei provocate de pandemia de COVID-19, au fost eliminate toate redevențele pentru francizați, în contextul în care, din cele 58 de restaurante Spartan, peste 50% dintre ele funcționează în sistem de franciză.

Într-o perioadă în care antreprenorii din industria ospitalității luptau pentru supraviețuire, afaceristul Ștefan Mandachi asigura alte 46 de locuri de muncă noi, numai în luna august.

De asemenea, din dorința de a atrage atenția autorităților asupra efectelor dezastruoase și asupra impactului social și financiar care se resimțea (și încă se resimte) în industria HoReCa, fondatorul Spartan se alătura protestului Organizației Patronale Hora.

Sunt solidar cu Hora și mi-am încurajat toți angajații să se alăture protestului din 19 august. Sper să fie un semnal de alarmă pentru toți cei care ne conduc. Afacerile din HoReCa s-au prăbușit, iar dacă Guvernul nu va face ceva în această direcție, în scurt timp vom falimenta toți“, declara el.

Spartan face parte din grupul de francize S.C. Strong MND Corporation S.R.L, companie francizatoare ce deține și Mandachi Hotel&SPA, dar și lanțul de restaurante Hercule, fiind pe locul al III-lea în topul celor mai extinse rețele de restaurante de tip fast-food, la nivel național.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...