Republica Moldova prelungește cu 45 de zile starea de urgență

Mihnea Tălău 23.06.2022, 16:03
Republica Moldova prelungește cu 45 de zile starea de urgență

Starea de urgență în Republica Moldova a fost extinsă cu încă 45 de zile, începând cu ziua 24 iunie 2022, în contextul războiului din Ucraina. Solicitarea de prelungire a stării de urgență a fost prezentată în plen de premierul Natalia Gavrilița, fiind cotată 59 de deputați,

Starea de urgență prelungită cu încă 45 de zile

Conform primului-ministrului, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați, transmite Moldpres.

Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale va putea interveni prompt, în cazul necesității de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.

„La data de 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, prin Hotărârea nr. 41/2022, Parlamentul a declarat starea de urgență pe întreg teritoriul țării, ținând cont de pericolul iminent la adresa securității naționale provocat de războiul din Ucraina. Ulterior, prin Hotărârea nr. 105/2022, tot la propunerea Guvernului, Parlamentul a dispus prelungirea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile, care urmează să se împlinească astăzi. Am venit în fața dumneavoastră în ambele situații, la fel cum vin și astăzi, pentru a justifica necesitatea prelungirii stării de urgență și a abilitării Comisiei pentru Situații Excepționale de a adopta acele măsuri pe care le-am apreciat împreună ca fiind necesare pentru a putea gestiona crizele fără precedent, generate de războiul din Ucraina”, a spus Gavrilița.

Euronews: Republica Moldova nu vrea sa adere la NATO
Natalia Gavrilița. Inquam Photos/ George Calin

Opoziția a părăsit sala de ședință

Opoziția a boicotat aprobarea prelungirii stării de urgență și a părăsit sala de ședință a Legislativului.

Starea de urgenţă a fost instituită pentru 60 de zile în Republica Moldova pe 24 februarie, ziua când Rusia a declanşat agresiunea militară contra Ucrainei.

Pe 25 aprilie curent, starea de urgență a fost prelungită pentru încă 60 de zile. Propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul național cu încă 60 de zile, a fost susținută de deputați în cadrul ședinței Parlamentului din 21 aprilie.

 

Urmăriți Impact.ro și pe