Republica Moldova: Parlamentul a declarat stare de urgență pentru 60 de zile. Măsura excepțională a fost luată din cauza Rusiei

Elena Avramescu 20.01.2022, 12:47
Republica Moldova: Parlamentul a declarat stare de urgență pentru 60 de zile. Măsura excepțională a fost luată din cauza Rusiei

Parlamentul a decis să aprobe, în cadrul ședinței extraordinare din data de 20 ianuarie, hotărârea privind instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe o perioadă de maxim 60 de zile. Acest document conține și prevederi care țin de activitatea mass-media, iar inițiativa a fost înaintată de Guvern.

Parlamentul din Republica Moldova a declarat stare de urgență pentru 60 de zile

Conform documentului aprobat, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situaţii Excepţionale are dreptul de a emite dispoziții în vederea punerii în executare a mai multor măsuri, cum ar fi coordonarea activității mijloacelor de informare în masă cu privire la informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației, familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale sau introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații.

Deputatul Denis Ulanov, din cadrul fracțiunii Partidului Șor, a fost cel care s-a interesat de prevederea cu privire la introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații.

Republica Moldova, pe lista The Economist pentru tara anului 2021
Republica Moldova

„Ce anume aveți în vedere? Care anume mijloace de telecomunicații și care anume reguli speciale de utilizare? E filtrarea informației, cenzură?”, a întrebat Denis Ulanov în cadrul ședinței.

„Am vorbit exact despre acest lucru în octombrie, când am stabilit starea de urgență la sfârșitul anului 2021. Nu este vorba despre cenzură sau încercare de a interveni pe piața telecomunicațiilor. Este aceeași formulare care a fost și atunci.

Dacă se întâmplă anumite lucruri, este capacitatea Comisiei pentru Situații Excepționale de a interveni, de exemplu, cu mesaje SMS sau cu notificări către cetățeni”, a precizat prim-ministra Natalia Gavrilița, cea care a prezentat proiectul în plen.

Și deputata Adela Răileanu din cadrul fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a avut ceva de spus, întrebând-o pe prim-ministră despre prevederile privind coordonarea activității mass-media prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Ar însemna asta cumva că toată presa ar trebui de azi înainte, după adoptarea stării de urgență, să acuze Gazprom și nicidecum să nu îndrăznească să acuze guvernarea că nu și-a făcut treaba bine?”

Conform inițiativei, dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale sunt obligatorii şi executorii pentru toți conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

În plus, Legislativul are obligația de a informa, în termen de trei zile, Secretarul General al ONU şi Secretarul General al Consiliului Europei despre prezenta hotărâre şi cauzele adoptării acesteia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...