Republica Moldova: Partidul Maiei Sandu, victorie categorică la alegerile parlamentare anticipate

Iancu Andreea 12.07.2021, 10:50
Republica Moldova: Partidul Maiei Sandu, victorie categorică la alegerile parlamentare anticipate

Alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova au desemnat partidul Maiei Sandu drept câștigător detașat. Astfel, cel mai important partid pro-european din statul de peste Prut, susținut de către președintele țării, a reușit să obțină un rezultat spectaculos, potrivit rezultatelor preliminare, prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), în urma numărării voturilor a 99,58% dintre secțiile de votare.

Partidul Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova, victorie detașată la alegerile parlamentare anticipate

O victorie importantă a fost anunțată de către Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova, după ce au fost numărate voturile de la alegerile parlamentare anticipate. Astfel, partidul Maiei Sandu a înregistrat un scor impresionant, în urma datelor colectate din 2.141 de secții de votare dintre cele 2.150 unde a avut loc scrutinul. PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate) a atins un procent de 52,53% din voturi, reușind să surclaseze categoric principalul grup politic de stânga. Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), a obținut doar 27,36% din voturile electoratului.

Pe de altă parte, datele înregistrate de CEC arată că următoarele locuri sunt ocupate de Partidul Politic Şor (PPS), care a obținut doar 5,78% din voturile alegătorilor. Acesta este urmat de Blocul Electoral ‘Renato Usatîi’, cu 4,11% din opțiunile electoratului. Pe locurile următoare se regăsesc Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr cu 2,34% şi Partidul Democrat din Moldova cu 1,82%. Totuși, având în vedere pragul electoral stabilit la peste 5% pentru partidele politice și 7% pentru alianțele electorale, noul legislativ din Republica Moldova va fi format din numai trei formațiuni: PAS, BECS și PPS.

Partidul Maiei Sandu, victorie categorică la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova
Partidul Acțiune și Solidaritate, marele câștigător al alegerilor din Moldova

Reacția liderului PNL, Ludovic Orban

Liderul Partidului Național Liberal din România, Ludovic Orban, a transmis felicitările sale către Maia Sandu, apreciând decizia de a organiza alegerile anticipate. Politicianul român și-a arătat susținerea față de Partidul Acțiune și Solidaritate, susținut de Maia Sandu, o formațiune ce face parte din familia politică europeană pro-occidentală.

Salut victoria Partidului Acțiune și Solidaritate! Este o veste extraordinară care vine din Republica Moldova, ai cărei cetățeni au luat o decizie fermă, pro-europeană. Felicitări președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru decizia organizării alegerilor anticipate, care s-a dovedit una corectă, și pentru determinarea de a crede într-un viitor mai bun pentru toți cetățenii moldoveni. Mă bucură nespus mobilizarea diasporei și hotărârea de a-și face auzită vocea în favoarea compatrioților din Republica Moldova. În calitate de președinte al PNL, am fost și voi rămâne alături de Partidul Acțiune și Solidaritate, față de care mă leagă nu doar apartenența la aceeași familie politică europeană, ci și același atașament pentru un parcurs democratic și pro-occidental al Republicii Moldova, conchide președintele PNL.

Partidul Maiei Sandu, victorie categorică la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova
Ludovic Orban, alături de Maia Sandu

Mesajul președintelui Republicii Moldova. Ce spune Maia Sandu după rezultatul de la alegeri

După această victorie spectaculoasă, Maia Sandu, președintele statului și susținătorul partidului câștigător al alegerilor parlamentare din Republica Moldova, a transmis un mesaj cetățenilor, salutând gestul acestora de a participa într-un număr mare la vot. De asemenea, politicianul a ținut să precizeze și faptul că este nevoie în continuare de luptă în combaterea corupției, remarcată inclusiv la acest tur de scrutin.

Dragi cetățeni, Vă mulțumesc celor care ați mers astăzi la vot și ați pus umărul la întărirea democrației în Moldova. Democrația noastră este încă tânără, cu multe probleme, dar exemplul celor care, în țară sau în diasporă, au trecut peste toate obstacolele pentru a merge la vot este un motiv de a avea încredere că vom reuși să construim o țară liberă și un stat care se îngrijește de cetățenii săi. La aceste alegeri s-a confirmat încă o dată că unele instituții ale statului sunt departe de a răspunde așteptărilor cetățenilor. Unele instituții care s-au ocupat de organizarea alegerilor sunt întoarse cu cheia politică, ignoră legile și pun în pericol organizarea unor alegeri libere și corecte, a transmis Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

În plus, președintele Republicii Moldova a dat asigurări cu privire la eliminarea corupției, pe care viitorul Parlament o consideră o prioritate, mai cu seamă că majoritatea obținută de partidul PAS este una covârșitoare.

Dacă vrem să devenim o democrație puternică, astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete. Avem nevoie de instituții puternice, care să respecte și să asigure alegerea liberă a oamenilor. Ca președinte, vă promit că, în următorii ani, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai ușor, fără presiuni și fără corupție electorală. Aceasta este o prioritate pentru viitorul Parlament și sper să pot lucra alături de o majoritate formată din oameni onești pentru a face din ziua votului o sărbătoare a democrației pentru fiecare cetățean. Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârșitul domniei hoților asupra Moldovei, a mai precizat aceasta.

Președintele Maia Sandu a transmis planurile sale pentru viitorul Moldovei, liderul politic asigurându-i pe cetățeni că interesul lor va fi avut în vedere. Totodată, politicianul a felicitat toți moldovenii pentru mobilizarea lor din cadrul alegerilor, eforturile acestora nefiind trecute cu vederea.

Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. Oamenii trebuie să simtă cât mai curând beneficiile unui Parlament curat și ale unei guvernări care chiar se preocupă de problemele populației. Energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova și pentru a o transforma într-o țară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se și revine. Ca președinte, vreau să lucrez alături de un guvern integru și competent pentru a uni societatea și a pune interesul cetățenilor în centrul eforturilor de guvernare. Pentru că merită! După ce se vor număra voturile și se vor valida alegerile, vom putea discuta despre pașii constituționali pentru formarea Guvernului. Felicitări, Moldova!, a scris Maia Sandu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...