Republica Moldova pare că iese complet de sub tutela Rusiei. Rezultatele înregistrate la alegerile de duminică

Iancu Andreea 12.07.2021, 08:14
Republica Moldova pare că iese complet de sub tutela Rusiei. Rezultatele înregistrate la alegerile de duminică

O bună parte dintre cele 3,2 milioane de moldovenii de peste Prut, cu drept de vot, au fost prezenți duminică la alegerile parlamentare din Republica Moldova, rezultatele înregistrate aducând vești bune pentru pro-europeni. Se pare că opțiunile de la urne ale cetățenilor statului dictează o direcție prin care moldovenii încearcă să iasă de sub tutela Rusiei. Astfel, partidul care a obținut o majoritate absolută în Parlamentul de la Chișinău speră să pună Republica Moldova pe harta statelor europene cu un viitor mai puțin sărac decât cel prezent.

Rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare din Republica Moldova

La alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au confruntat 23 de participanți, dintre care doar câțiva au fost cu adevărat relevanți. Astfel, lupta politică s-a dat între pro-europeni și pro-ruși, într-o campanie tensionată, ce s-a axat pe dezbaterea unor subiecte importante pentru moldoveni precum direcția către care se îndreaptă statul de peste Prut, lupta anticorupție, sărăcie și dezintegrarea statului. Rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare din Republica Moldova, după o prezență la vot de 48,39 la sută, reprezentând peste 1.476.000 de alegători, dintre care peste 210.000 au fost în disapora.

Partidul care a reușit să obțină majoritate absolută în Parlamentul de la Chișinău, în urma scrutinului, este PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate), susținut de Maia Sandu. Forța pro-europeană a reușit să cumuleze 52,37 la sută dintre voturi, după ce au fost procesate peste 99 la sută din procesele-verbale transmise de secțiile de votare. Pe de altă parte, BECS (Blocul Socialiștilor și Comuniștilor) a obținut doar 27,48 la sută din voturi, în timp ce Partidul Șor a cumulat doar 5,80.

Rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare din Republica Moldova
Grupul politic PAS, condus de Maia Sandu, actualul președinte din Republica Moldova, a obținut majoritate absolută la alegerile de duminică

Partidul AUR din România, rezultate de sub un procent la alegerile din Moldova

În ceea ce privește votul din diaspora, partidul Maiei Sandu a reușit un scor uluitor, de 85,9 la sută, după procesarea a 88 la sută dintre voturile din secții. PAS este urmat de partidul lui Renato Usatîi, care se află la egalitate cu PP DA (Partidul Platforma Demnitate și Adevăr), și apoi de Blocul Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor (BECS), toate întrunind sub 3 procente. Și partidul AUR, care se bucură de prezență în Parlamentul din România, a avut candidați în Republica Moldova. Cu toate acestea, formațiunea politică nu a reușit să treacă de 0,5 la sută dintre voturi.

Și voturile exprimate la Chișinău, capitala Republicii Moldova, partidul președintelui în funcție, Maia Sandu, a obținut rezultate spectaculoase. Astfel, în urma numărării voturilor din toate cele 304 secții de vot, rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare din Republica Moldova arată faptul că PAS a obținut 56,77 la sută din voturi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor 28,40 la sută din voturi, iar Partidul Șor 3,63 la sută.

Rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare din Republica Moldova
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

Partidul Acțiune și Solidaritate a convins alegătorii cu sloganul: “Pornim vremurile bune”

Cursa electorală din Republica Moldova a adus față în față 23 de grupări politice, dintre care cele mai relevante au rămas cele două partide ale președinților care se află sau s-au aflat la conducerea statului. Astfel, pe de o parte s-a regăsit Partidul Acțiune și Solidaritate, susținut de actualul președinte, Maia Sandu, în timp ce de cealaltă s-a aflat Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, condus de foștii președinți, Igor Dodon și Vladimir Voronin.

Succesul răsunător al PAS a avut la bază un discurs axat pe temele fierbinți care îi preocupă pe cetățenii din Republica Moldova, pe care de altfel Maia Sandu le-a atins și în campania prezidențială. Aceasta promitea dizolvarea Parlamentului pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Însă pasul poate fi realizat doar după ce corupția este eliminată. Pe de altă parte, grupul politic a mizat pe construirea unui stat funcțional, care să asigure un trai decent pentru cetățenii săi. Dreptate, ordine și disciplină, o pensie minimă de 2000 de lei moldovenești (reprezentând aproximativ 93 de euro), locuri de muncă în țară și două miliarde de lei pentru modernizarea satelor sunt câteva dintre promisiunile partidului condus de Maia Sandu. În plus, un obiectiv important este acela de a apropia Moldova de Uniunea Europeană.

Urmăriți Impact.ro și pe