Suma uriașă cheltuită de Rusia pentru a păstra Republica Moldova în sfera ei de influență. Dezvăluirea făcută de presa germană

Iancu Andreea, Mihai Ianoși 26.06.2021, 22:55
Suma uriașă cheltuită de Rusia pentru a păstra Republica Moldova în sfera ei de influență. Dezvăluirea făcută de presa germană

Republica Moldova pare să se lupte de ani buni cu influențele rusești, în încercarea de a se număra printre statele membre ale Uniunii Europene, după ce moldovenii au semnat un acord în 2014 cu alianța politică și economică de pe continentul european. Deși statul ia parte la numeroase proiecte ale UE, Rusia încearcă din răsputeri să păstreze Republica Moldova în sfera ei de influență, o dovadă fiind suma uriașă cheltuită de Vladimir Putin la alegerile prezidențiale de peste Prut, din noiembrie 2020. Un document făcut public recent dezvăluie tacticile președintelui rus de a păstra Republica Moldova sub comanda sa.

Care este suma cheltuită de Rusia pentru a păstra Republica Moldova în sfera ei de influență

În luna noiembrie a anului trecut, Republica Moldova se afla la un punct de cotitură pentru politica statului, cetățenii de peste Prut fiind chemați la urne pentru a-și alege președintele. Bătălia finală i-a avut drept protagoniști pe Igor Dodon, fostul președinte pro-rus, și pe Maia Sandu, un politician pro-european. Lupta dintre cei doi a fost una crâncenă, care s-a încheiat cu o diferență de 14 procente în detrimentul lui Dodon. Iar motivul pentru care Maia Sandu a câștigat în Republica Moldova ar consta în demascarea planurilor mârșave ale rușilor. Un document recent publicat de publicația germană BILD dezvăluie care este suma cheltuită de Rusia pentru a păstra Republica Moldova în sfera ei de influență și care au fost tacticile Kremlinului la alegerile prezidențiale de peste Prut.

BILD, publicația cu cea mai mare audiență din Germania, a oferit informații din cadrul unui document obținut de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, care reliefează campania rusă de a influența scrutinul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. Se pare că Vladimir Putin a pus la cale o investiție de 11.453 de milioane de euro pentru a-l ajuta pe Igor Dodon să devină președintele Moldovei, păstrându-și astfel influența în Europa Centrală. Suma era împărțită astfel: patru milioane de euro ar fi mers către o serie de candidați ce ar fi implementat politica Kremlinului după alegeri, 528.000 de euro urmau să ajungă în proiecte media de propagandă, în timp ce 393.000 de euro se cheltuiau pentru observatorii electorali străini care ar fi susținut că alegerile s-au desfășurat legal. În plus, jumătate de milion de euro erau alocați pentru “procesarea rezultatelor de către comisia electorală”, în cazul în care Dodon ar fi fost la un pas să piardă.

Care este suma uriașă cheltuită de Rusia pentru a păstra Republica Moldova în sfera ei de influență
Igor Dodon și Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova

Germania, amenințată de tacticile de manipulare ale Kremlinului

Conform BILD, aceeași soartă ar urma să aibă și statul german, care se pregătește pentru alegerile parlamentare din 26 septembrie 2021. Publicația susține că Oficiul Federal pentru Protecția Constituției a transmis avertizări privind rețelele de spionaj ale Rusiei care ar urma să încerce să capete control în cadrul alegerilor federale. Totodată, un document intern din cadrul Ministerului de Interne din Germania dezvăluie că “activitățile actuale” din Rusia reprezintă “o amenințare serioasă”. Se pare că rușii colectează informații importante în prezent, pentru a pune la punct o serie de “operațiuni de influențare și campanii de dezinformare” înainte de alegerile din 26 septembrie din Germania.

Urmăriți Impact.ro și pe