Republica Moldova apelează la România pentru reformarea Justiției: „Am urmărit rezultatele pe care le are în consolidarea instituțiilor anticorupție”

Elena Avramescu 30.12.2021, 15:40
Republica Moldova apelează la România pentru reformarea Justiției: „Am urmărit rezultatele pe care le are în consolidarea instituțiilor anticorupție”

Sergiu Litvinenco, Ministrul Justiției din Republica Moldova, a cerut sprijinul experților români pentru a crea un sistem de luptă împotriva corupției. În cadrul acestei întâlniri, ministrul Sergiu Litvinenco a făcut o trecere în revistă a mai multor acțiuni realizate de la preluarea mandatului de ministru, prezentând astfel prioritățile ministerului în domeniul Justiției.

Republica Moldova apelează la România pentru reformarea Justiției

Mizăm în continuare pe sprijinul României în procesul de reformare a justiției. Am urmărit rezultatele pe care le are în consolidarea instituțiilor anticorupție și reiterez interesul nostru de a prelua bunele practici, în special în domeniul combaterii corupției, a spus Sergiu Litvinenco, în cadrul unei întâlniri avute miercuri seară cu ambasadorul României la Chișinău, potrivit G4Media.

Reforma acestui sector este unul dintre principalele obiective ale actualei guvernări.

În plus, UE vrea ca Republica Moldova să nu se grăbească cu această evaluare externă, care ar trebui să curețe sistemul de magistrați cu probleme de integritate.

Maia Sandu, președintele din Republica Moldova, după ce a vizitat România la sfârșitul lunii noiembrie a solicitat ca țara noastră să ajute la pregătirea magistraților prin instituțiile sale specializate.

Maia Sandu a tinut un discurs la ONU
Maia Sandu a tinut un discurs la ONU

Maia Sandu, despre unirea României cu Republica Moldova

Maia Sandu a mărturisit că este nevoie de o majoritate suficientă cu scopul de a se realiza unirea dintre România și Republica Moldova. Dacă se dorește ca unirea cu România să aibă loc, se pare că nu este suficient ca 50%+1 din oameni să-și dorească acest lucru, fiind nevoie de o majoritate covârșitoare.

Atunci când a fost întrebată cum vede creșterea curentului unionist din Republica Moldova, ținând cont că cel mai recent sondaj a arătat că aproximativ 44% dintre moldoveni și-au dori marea unire cu România, Maia Sandu a spus:

Știm că există un număr mare de oameni care sprijină ideea Unirii. În același timp, există și altă parte din societate, care este speriată de ideea Unirii. Ori, un asemenea proiect major se poate face doar cu susținere majoritară suficientă.

Vom urmări sondajele, să vedem cum se întâmplă lucrurile. Între timp, noi construim relații cu România. Dincolo de discursuri, noi construim poduri, proiecte care să ne unească pe domeniul energetic, cultural, educațional, a spus Maia Sandu, potrivit BZI.

Aceasta a mai spus că un asemenea proiect trebuie să fie susținut de o majoritate a cetățenilor și că militează doar pentru o apropiere în cadrul Uniunii Europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...