Maia Sandu a vorbit despre unirea României cu Republica Moldova: „Știm că există un număr mare de oameni care sprijină ideea”

Elena Avramescu 28.12.2021, 15:18
Maia Sandu a vorbit despre unirea României cu Republica Moldova: „Știm că există un număr mare de oameni care sprijină ideea”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat că e nevoie de o „majoritate suficientă“ pentru a se realiza unirea dintre România și Republica Moldova. Dacă se dorește ca unirea cu România să aibă loc, se pare că nu este suficient ca 50%+1 din oameni să-și dorească acest lucru, fiind nevoie de o majoritate covârșitoare.

Maia Sandu a vorbit despre unirea României cu Republica Moldova

Declarația a fost făcută chiar de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV, unde a lăsat să se înțeleagă că nu pledează pentru unirea firească cu România, ci optează pentru apropierea de România în cadrul Uniunii Europene.

Atunci când a fost întrebată cum vede creșterea curentului unionist din Republica Moldova, ținând cont că cel mai recent sondaj a arătat că aproximativ 44% dintre moldoveni și-au dori unirea cu România, Maia Sandu a declarat următoarele:

Maia si admirabilul ei PAS inainte
Maia Sandu

Știm că există un număr mare de oameni care sprijină ideea Unirii. În același timp, există și altă parte din societate, care este speriată de ideea Unirii. Or, un asemenea proiect major se poate face doar cu susținere majoritară suficientă.

Vom urmări sondajele, să vedem cum se întâmplă lucrurile. Între timp, noi construim relații cu România. Dincolo de discursuri, noi construim poduri, proiecte care să ne unească pe domeniul energetic, cultural, educațional, a spus Maia Sandu, potrivit BZI.

Maia Sandu a mai spus că un asemenea proiect trebuie să fie susținut de o majoritate a cetățenilor și că nu militează pentru o unire firească cu România, ci doar de apropiere în cadrul Uniunii Europene.

Sorin Mihai Cîmpeanu și Anatolie Topală, miniștrii Educației din România și Republica Moldova, au semnat, la data de 23 noiembrie, la Palatul Victoria, Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României cu privire la recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice, informează Ministerul Educaţiei.

Acest eveniment a avut loc în contextul vizitei de stat pe care Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, o efectuează în România și marchează o etapă importantă în facilitarea mobilității academice și profesionale între cele două state, la 11 ani distanță de intrarea în vigoare a ultimei revizuiri a Acordului inițial semnat în anul 1998.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...