„Represiune brutală neîncetată” în Iran. Studenții au ieșit în stradă, cu riscul morții

Andrei Dumitrescu 26.10.2022, 09:55
„Represiune brutală neîncetată” în Iran. Studenții au ieșit în stradă, cu riscul morții

În timp ce tensiunile cresc înainte de ceremoniile planificate în onoarea a 40 de zile de la moartea lui Mahsa Amini, studenții au manifestat în campusurile din Iran, rezistând unei represiuni brutale.

Într-o înregistrare video postată online protestatarii de la Universitatea Shahid Chamran din Khuzestan, din Ahvaz, au strigat: „Un student poate muri, dar nu va accepta umilirea”.

Protestele declanșate de moartea lui Amini luna trecută, în urma încarcerării sale pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice pentru femei, au fost conduse de femei tinere și de eleve.

40 de zile de la moartea lui Amini

Iranianca de origine kurdă, în vârstă de 22 de ani, a murit la trei zile după ce a fost reținută de faimoasa poliție a moralității, la 13 septembrie, în timp ce vizita Teheranul împreună cu fratele ei mai mic.

Activiștii au declarat că serviciile de securitate au avertizat familia lui Amini să nu organizeze o ceremonie și să nu ceară oamenilor să viziteze mormântul ei miercuri în provincia Kurdistan, altfel „ar trebui să se îngrijoreze pentru viața fiului lor”.

Miercuri se împlinesc 40 de zile de la moartea lui Amini și se încheie perioada tradițională de doliu în Iran.

Agenția de știri de stat IRNA a publicat o declarație despre care a spus că provine de la familie, afirmând că „având în vedere circumstanțele și pentru a evita orice problemă nefericită, nu vom organiza o ceremonie care să marcheze cea de-a 40-a zi”.

Activiștii au declarat că declarația a fost făcută sub presiune și că, cu toate acestea, se așteaptă omagii la mormântul lui Amini.

Revoltele se întețesc. ”Iranul trebuie să facă față în mod decisiv protestelor”, amenință președintele

Videoclipuri online au arătat studenți protestând marți la Universitatea Beheshti și la Universitatea de Tehnologie Khaje Nasir Toosi, ambele din Teheran, precum și la Universitatea Shahid Chamran din Ahvaz, în provincia Khuzestan.

Noile demonstrații au avut loc după ce activiștii au acuzat forțele de securitate că au bătut luni eleve la școala profesională de fete Shahid Sadr din Teheran. „Elevele de la liceul Sadr din Teheran au fost atacate, percheziționate și bătute”, a declarat canalul de socializare 1500tasvir.

Cel puțin o elevă, Sana Soleimani, în vârstă de 16 ani, a fost spitalizată, a precizat 1500tasvir, care face cronica încălcărilor drepturilor de către forțele de securitate iraniene. „Părinții au protestat ulterior în fața școlii. Forțele de securitate au atacat cartierul și au tras în casele oamenilor”, a adăugat acesta.

Ministerul Educației a declarat că o dispută a izbucnit între eleve și părinții lor și personalul școlii după ce directorul le-a cerut să se conformeze regulilor privind utilizarea telefoanelor mobile.

„Moartea unei eleve în această confruntare este negată cu tărie”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de agenția de presă iraniană ISNA, potrivit The Guardian.

„O represiune brutală neîncetată”

Familiile au fost văzute cerând informații în fața școlii din cartierul Salsabil din Teheran, într-o înregistrare video.

Astfel de rapoarte au alimentat și mai mult furia în legătură cu represiunea care, potrivit grupului Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo, a costat, într-un bilanț actualizat marți, viața a cel puțin 141 de protestatari.

Tulburările mortale au afectat în special provincia de origine a lui Amini, Kurdistanul din vestul țării – dar și Zahedan, în sud-estul îndepărtat, unde IHR a declarat că 93 de persoane au fost ucise în demonstrațiile care au izbucnit la 30 septembrie din cauza abuzului unei adolescente de către un comandant de poliție.

În pofida a ceea ce grupul de apărare a drepturilor Amnesty International a numit „o represiune brutală neîncetată”, marți au fost văzute din nou femei și bărbați tineri protestând în videoclipuri online. „Moarte dictatorului” și „Moarte Gardienilor Revoluției”, au scandat femeile în stațiile de metrou din Teheran, în videoclipuri distribuite pe Twitter.

Amnesty afirmă că represiunea a ucis cel puțin 23 de copii, în timp ce IHR a declarat marți că cel puțin 29 de copii au fost uciși.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...