Armata iraniană amenință că va „înfrunta dușmanii” pentru asigurarea păcii și securității. Proteste în Iran, în ciuda zecilor de morți

Andrei Dumitrescu 23.09.2022, 11:48
Armata iraniană amenință că va „înfrunta dușmanii” pentru asigurarea păcii și securității. Proteste în Iran, în ciuda zecilor de morți

Moartea în custodie a unei femei iraniene, care a declanșat proteste pe scară largă, trebuie să fie investigată „cu fermitate”, a declarat președintele iranian, chiar dacă a deplâns ceea ce a afirmat că sunt „standarde duble” ale Occidentului în ceea ce privește drepturile omului.

Ebrahim Raisi a declarat într-o conferință de presă în marja Adunării Generale a ONU că moartea lui Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliției pentru moralitate „trebuie cu siguranță investigată”.

„Am contactat familia ei cu prima ocazie și i-am asigurat că vom continua cu fermitate să investigăm acest incident… Preocuparea noastră cea mai mare este protejarea drepturilor fiecărui cetățean.”

În legătură cu moartea lui Amini, el a declarat că autoritățile fac ceea ce trebuie să facă și că responsabilitatea se află acum în mâinile sistemului judiciar.

Grupurile de apărare a drepturilor omului se tem că cel puțin 31 de persoane au murit în cele șase zile de proteste, declanșate de moartea, la 16 septembrie, a femeii kurde de 22 de ani.

Joi, protestatarii au incendiat secții de poliție și vehicule în mai multe orașe, iar Iranul a închis internetul în unele zone din Teheran și Kurdistan și a blocat accesul la platforme precum Instagram și WhatsApp, în încercarea de a limita o mișcare de protest în creștere.

Femeile iraniene au ieșit în stradă și pe internet pentru a-și arde vălurile și a-și tăia părul.

Amenințarea armatei

Amini a fost reținută pentru că ar fi purtat o eșarfă hijab într-un mod „necorespunzător”. Activiștii au declarat că femeia, al cărei prenume kurd este Jhina, ar fi suferit o lovitură fatală la cap, afirmație negată de oficiali, care au anunțat o anchetă. Poliția continuă să susțină că femeia a murit din cauze naturale, dar familia ei suspectează că a fost supusă la bătaie și tortură.

Armata iraniană a avertizat vineri că va „înfrunta dușmanii” pentru a asigura securitatea și pacea în țară, potrivit unui comunicat, în contextul în care protestele sunt în plină desfășurare din cauza morții unei femei aflate în custodia poliției morale.

Într-o declarație, armata a afirmat că „aceste acțiuni disperate fac parte din strategia malefică a inamicului de a slăbi regimul islamic”.

Internetul a fost tăiat în capitală

Iranul a închis internetul în unele zone din Teheran și Kurdistan și a blocat accesul la platforme precum Instagram și WhatsApp, în încercarea de a limita mișcares de protest în creștere care s-a bazat pe social media pentru a documenta disidența.

„Este foarte dificil pentru regim să controleze videoclipurile care apar. Mulți oameni nu le postează pe rețelele de socializare, ci le fac să circule în cadrul grupurilor WhatsApp etc. Demonstrațiile au loc simultan în spațiul cibernetic și în spațiul fizic”, a declarat o protestatară, potrivit The Guardian.

Mijloacele de comunicare socială au fost mult timp unul dintre instrumentele-cheie pentru activitățile împotriva regimului, în condițiile în care spațiile publice sunt atent supravegheate de forțele de securitate.

„Platforme precum Instagram au devenit strada virtuală, unde ne putem aduna pentru a protesta, pentru că nu era posibil să facem acest lucru în viața reală”, a declarat Shaghayegh Norouzi, o militantă iraniană împotriva violenței de gen care trăiește în exil în Spania.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...