Reguli schimbate de Facebook și Instagram. Postările care solicită moartea președintelui rus Vladimir Putin sunt permise

Cătălina Burghelea 11.03.2022, 07:47
Reguli schimbate de Facebook și Instagram. Postările care solicită moartea președintelui rus Vladimir Putin sunt permise

Meta, compania-mamă a rețelelor sociale Facebook și Instagram, a confirmat că își schimbă regulile privind discursul violent în mai multe țări, din cauza invaziei Ucrainei. Multinaționala americană spune că a permis „temporar” postările violente, cum ar fi „moartea invadatorilor ruși”, care, de obicei, ar încălca politica sa.

Facebook și Instagram vor permite postări care solicită violență împotriva rușilor și moartea lui Putin

Postările pe Facebook și Instagram care cer moartea lui Vladimir Putin și violență împotriva soldaților ruși vor fi permise temporar în unele țări. Meta, care deține ambele rețele sociale, ar fi trimis e-mailuri moderatorilor săi prin care acordă „forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre”.

„(…) permitem discursurile violente T1, care altfel ar fi eliminate conform politicii privind discursul instigator la ură atunci când: (a) vizează soldații ruși, CU EXCEPȚIA prizonierilor de război, sau (b) vizează rușii în contextul invaziei Ucrainei (de exemplu, conținutul menționează invazia, autoapărarea etc.)”, ar fi anunțat Meta, notează Sky News.

Astfel, utilizatorii Facebook și Instagram din unele țări vor avea voie să ceară violență împotriva rușilor și moartea lui Vladimir Putin, conform unor e-mailuri scurse din interiorul companiei Meta și văzute de Reuters.

Alexander Lukașenko este, de asemenea, vizat de Meta

Meta, care conduce celebrele platforme sociale, le-a spus moderatorilor de conținut că vor fi permise și postările care solicită moartea președintelui rus și a președintelui belarus Alexander Lukașenko.

Încurajarea violenței împotriva civililor ruși va continua să fie interzisă, iar postările care conțin alte ținte sau discută despre o locație sau metodă de luptă vor fi șterse. Doar mesajele care solicită moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui belarus Alexander Lukașenko vor fi permise în mai multe țări.

Studentii rusi care au protestat impotriva razboiului, exmatriculati

În ce țări se aplică regula

Schimbarea temporară a regulilor din social media, care permite apelurile la violență împotriva soldaților ruși, se aplică în Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Slovacia și Ucraina.

Federația Rusă a sancționat Facebook

Săptămâna trecută, Rusia a declarat că interzice Facebook după ce rețeaua socială a început să restricționeze accesul la anumite instituții media de stat. Rețelele sociale, inclusiv Facebook și Twitter , au blocat RT și Sputnik în Europa.

Joi, ambele platforme sociale au eliminat postări de la Ambasada Rusiei în Marea Britanie despre bombardarea unui spital de copii din Mariupol. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, trei persoane – inclusiv un copil – au fost ucise în atacul aerian de miercuri, care a lovit și o maternitate.

Cum i-a făcut Twitter în ciudă lui Vladimir Putin

Una dintre postările Ambasadei Rusiei a împărtășit imagini cu o etichetă roșie ce evidenția că acuzațiile Ucrainei sunt „false”. Guvernul de la Moscova a continuat să suțină că maternitatea nu era operațională și era folosită de soldații ucraineni la acea vreme.

Oficialii ruși au reprimat și alte companii sociale, inclusiv Twitter, în timp ce războiul din Ucraina continuă. Twitter a răspuns sancțiunilor Rusiei lansând o versiune protejată de confidențialitate a site-ului său, ce poate fi accesată prin dark web.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...