Reguli pentru masa de Crăciun în țările din Europa. La ce s-a ajuns în Franța

Cristian Cojocaru 22.12.2020, 17:47
Reguli pentru masa de Crăciun în țările din Europa. La ce s-a ajuns în Franța

Pentru a ajunge la un consens între actuala pandemie și faptul că sărbătorile se apropie, guvernele țărilor din Europa s-au gândit la cetățenii lor cum ar putea lua masa de Crăciun și în același timp să nu se supună riscului unei explozii de infectări.

Masa de Crăciun în Europa

Astfel, mai multe țări au adoptat măsuri care să îmbrățișeze atât festivitățile de sfârșit de an și totodată și sănătatea publică. Așadar, în Marea Britanie, au fost restricționate toate călătoriile care nu sunt esențiale iar în unele orașe au fost instituită carantina. Pe de altă parte, autoritățile au dat undă verde ca un număr de maxim trei familii să se reunească în perioada 23 decembrie – 27 decembrie. Aceștia vor avea dreptul de a se reuni inclusiv în lăcașurile de cult dar și în aer liber. Magazinele vor avea un program prelungit în perioada Crăciunului dar și în ianuarie. Localurile sunt închise în două treimi din Anglia, pentru a nu agrava situația.

Dacă în Portugalia nu există o limită în ceea ce priveşte numărul persoanelor care se pot reuni într-o locuinţă pe perioada Crăciunului, în Spania vizitele de Crăciun sunt permise în limita a 10 persoane, în timp ce în Italia este prevăzut un număr maxim de două persoane, excluzând minorii sau persoanele cu dizabilități. În Olanda este deja instituită o carantină severă care va dura până pe 19 ianuarie 2021. Totuși, în zilele de 24, 25 , 26 decembrie vor fi permise vizitele a maxim 3 persoane cu vârsta peste 13 ani.

Măsuri ceva mai relaxate în preajma Crăciunului se întâlnesc în Germania și în Austria, unde vor avea voie maxim 10 persoane adulte pentru a face vizite la masa de Crăciun. În Irlanda, ca și în Anglia, de Crăciun, limita maximă de persoane care se vor reuni este limitată la trei familii, în timp ce în Croația, vor fi admise vizitele din partea a maxim două familii.

Masa de Crăciun în Europa - cum va decurge în actuala situatie a pandemiei
Masa de Crăciun în Europa – cum va decurge în actuala situatie a pandemiei

Situația din Franța

În Franța, autoritățile au impus ca circulația în timpul nopții să fie interzisă. Această măsura va fi controlată cu strictețe iar orice încălcare a ei va fi pedepsită cu amendă de până la 135 de euro. Excepție vor face cei care pe baza unei declarații vor demonstra că se deplasează în interes de serviciu ori în cazul îngrijii persoanelor. În noaptea de 24 decembrie vor fi permise deplasările dar nu și pe 31 decembrie.

Consiliul Științific recomandă totuși celor car vor lua masa cu persoanele mai în vârstă să se auto-izoleze câteva zile înainte de a se întâlni cu cei dragi. O mare parte dintre francezi se gândesc chiar să se și testeze, un răspuns mult mai concret decât cel la care ar duce auto-izolarea. De la sfârșitul lunii octombrie, în Franța se realizează teste rapide gratuite fără a fi necesară o prescripție medicală.

Potrivit unui sondaj, 26% dintre francezi se vor testa înainte de a-și vizita rudele pentru a petrece împreună Crăciunul. În această săptămână s-au realizat cu aproape 20% mai multe teste decât săptămâna anterioară.

„Să tot spunem oamenilor purtaţi mască în permanenţă, chiar şi acasă, în familie – a devenit iluzoriu. Ne amăgim noi pe noi căci ştim că va veni  acel momentul din zi în care spunem că avem nevoie de viaţa noastră de dinainte de epidemie. De aceea trebuie să ne dezvoltăm capacitatea de a testa foarte des iar un auto-test ar fi un lucru bun.”- a declarat medicul generalist, Jerome Marty, potrivit rfi.ro.

 

Urmăriți Impact.ro și pe