Reguli noi pentru șoferii de Uber și Bolt. Ce se întâmplă cu tarifele dinamice

Stan Filon 05.05.2022, 16:38
Reguli noi pentru șoferii de Uber și Bolt. Ce se întâmplă cu tarifele dinamice

Consiliul Concurenței a privit cu atenție serviciile de transport alternativ oferit de firme precum Bolt sau Uber și a descoperit mai multe lucruri care îi dezavantajează pe șoferi, dar și pe pasageri. Instituția vine acum cu mai multe recomandări pentru firmele respective, pentru ca atât conducătorii auto, cât și cei care folosesc acest mijloc de transport să fie mai protejați.

Consiliul Concurenței solicită reguli noi pentru șoferii de Uber și Bolt

Consiliul Concurenței ridică mai multe semne de întrebare atunci când vine vorba despre firmele de transport alternativ, precum Uber sau Bolt. Instituția propune acum impunerea unor standarde și reglementări pentru protejarea consumatorului, arată un comunicat oficial. Sunt probleme legate de calcularea curselor, care poate face ca tariful să crească fără ca pasagerul să cunoască exact motivul, dar sunt probleme și în ceea ce privește independența șoferilor.

Transparența tarifelor, algoritmii de preț, soluții de mobilitate urbană și lansarea unui cadru de dezbatere privind independența șoferilor sunt principalele aspecte analizate de Consiliul Concurenței în cadrul unei anchete sectoriale privind transportul alternativ de persoane. Având în vedere că tariful final al unei curse este format din două componente, tariful standard și o componentă dinamică (un multiplicator determinat pe baza mai multor factori), Consiliul Concurenței recomandă ca toți utilizatorii aplicației (fie că sunt șoferi sau pasageri) să fie notificați prin aplicație și alte mijloace electronice referitor la orice modificare a tarifului (standard) – preț/km.

Consiliul Concurentei solicita reguli noi pentru soferii de Uber si Bolt
Consiliul Concurentei solicita reguli noi pentru soferii de Uber si Bolt

Transparența tarifelor

De asemenea, practica tarifelor standard diferențiate pe anumite intervale orare considerate „de vârf” poate reprezenta un comportament netransparent și potențial înșelător pentru pasageri. Ca urmare, autoritatea de concurență recomandă interzicerea acestui tip de comportament, multiplicatorul de tarif (care reflectă caracterul dinamic al tarifelor) reflectând eficient și transparent variația tarifului în funcție de condițiile existente la un anumit moment. În privința modului de afișare a tarifului în cadrul aplicației, pasagerii ar trebui să aibă acces la anumite informații esențiale, care să le permită să ia decizii informate (ex. nivelul multiplicatorului de preț)”, arată comunicatul.

Consiliul Concurenței recomandă așadar ca aplicațiile folosite de operatorii de transport alternativ să fie îmbunătățită, astfel încât pasagerii să poată vedea și ei tariful final al cursei, în funcție de acea „componentă dinamică”. În plus, instituția respectivă consideră că aplicațiile companiilor respective ar trebui să afișeze și rutele cu transportul în comun disponibil și poate chiar să îi ajute pe pasageri să poată cumpăra un bilet pentru un astfel de mijloc de transport în comun.

O altă schimbare pe care Consiliul Concurenței ar vrea să fie implementată face referire la anularea curselor. În prezent, șoferul poate anula cursa, fără să plătească nimic, pe când pasagerul nu are această posibilitate.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...