Reguli noi anti-poluare, la nivelul UE. Decizia care vizează ambalajele sticlelor de plastic și capsulele de cafea

Stan Filon 28.11.2022, 20:13
Reguli noi anti-poluare, la nivelul UE. Decizia care vizează ambalajele sticlelor de plastic și capsulele de cafea

Comisia Europeană urmează să anunțe zilele viitoare noile reguli anti-poluare care vor fi alicate la nivelul Uniunii Europene. Vorbim despre reguli care vizează industria de ambalaje, de la capsulele de cafea şi până la sticlele din plastic de folosinţă unică. Vedeți în rândurile de mai jos care sunt noile norme.

Reguli noi anti-poluare, la nivelul UE

Așadar, Comisia Europeană revine cu noi reguli privind deșeurile de plastic, în încercarea de a crește sustenabilitatea ambalajelor, una dintre principalele utilizări ale plasticului şi hârtiei, potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg. Ţările şi firmele din Uniunea Europeană vor trebui să se asigure că ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai uşor sau sunt chiar biodegradabile.

„O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid în ultimii ani decât venitul naţional brut, ceea ce a condus la creşterea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, precum şi la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate şi la poluare”, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene consultat de Bloomberg.

Reguli noi anti-poluare, la nivelul UE
Reguli noi anti-poluare, la nivelul UE

65% din totalul deşeurilor de ambalaje trebuie să fie reciclate până la finele lui 2025

Regulile care urmează să fie anunțate de Comisia Europeană ar privi mai multe ramuri, precum producţia de alimente şi fabricarea produselor chimice. În Uniunea Europeană aproximativ 40% din cantitatea de plastic şi jumătate din cea de hârtie sunt utilizate la ambalaje iar designul lor face deseori dificilă reutilizarea sau reciclarea. Măsurile ar urma să acopere o gamă largă de la abţibildurile de pe mere şi până la pungile de unică folosinţă.

Firmele de pe teritoriul Uniunii Europene vir fi obligate să folosească cât mai puține ambalaje, iar statele membre UE vor fi nevoite să se asigure că 65% din totalul deşeurilor de plastic provenite de la ambalaje sunt reciclate până la finele lui 2025. Jurnaliștii de la Bloomberg mai notează că noile reguli ar urma să fie adoptate miercuri, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...