Peste 11 tone de deșeuri din plastic, oprite marţi la PTF Giurgiu. Acestea proveneau din Grecia

Elena Avramescu, Alexandra Chiric 29.06.2021, 13:49
Peste 11 tone de deșeuri din plastic, oprite marţi la PTF Giurgiu. Acestea proveneau din Grecia

Peste 11 tone de deșeuri din plastic, oprite marţi la PTF Giurgiu. Mai precis, cantitatea de 11.499 de kilograme de deşeuri din plastic aduse din Grecia pentru România a fost oprită marţi la PTF Giurgiu.

11 tone de deșeuri din plastic, oprite marţi la PTF Giurgiu

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui ansamblu rutier condus de către un cetăţean bulgar, în vârstă de 54 de ani. Acesta transporta conform documentelor de însoţire a mărfii, deşeuri din plastic. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului respectiv, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu.

În urma verificărilor efectuate, a fost stabilit faptul că deşeurile, în cantitate totală de 11.499 kilograme, au fost încărcate din Grecia pentru o societate comercială din judeţul Galaţi, iar documentaţia de transfer prezentată de către şofer nu era conformă prevederilor Regulamentului CE nr. 1013/2006, se arată într-un comunicat de presă emis marţi de ITPF Giurgiu.

11 tone de deseuri din plastic, oprite marti la PTF Giurgiu
11 tone de deseuri din plastic, oprite marti la PTF Giurgiu

Se pare că, în ultimele trei luni, poliţiştii de frontieră din Giurgiu au mai oprit la intrarea în România prin PTF Giurgiu-Ruse, o cantitate de nu mai puțin de 397 de tone de deşeuri de oţel, plastic, aluminiu, zinc, alte materiale metalice, praf metalic şi pilitură de alamă şi polistiren. Un număr de 19 şoferi bulgari şi şase şoferi români au încercat să le introducă fără documente complete în România prin PTF Giurgiu.

Traficul de deșeuri ia amploare

Mii de containere cu deșeuri periculoase și ilegale au ajuns, până acum, în portul Constanța, astfel că România riscă să devină groapa de gunoi a Europei. Un procuror din Constanța își dorește să pună stop acestui fenomen, iar pentru acest lucru a înființat un ONG, prin intermediul inițiativelor civice sperând să determine autoritățile să schimbe legislația de mediu din România.

Sunt grupări, sunt trasee. Nu se face așa cu una cu două. Sunt miliarde de euro la mijloc. La un moment dat vor depăși traficul de droguri în Europa, nu am nicio îndoială. Vreau să trag un semnal de alarmă privind gravitatea acestui fenomen de poluare, care ne va transforma în pubelă. Va fi o adevărată catastrofă de mediu, a explicat Theodor Niță, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...