Reguli noi pentru părinții care pleacă în străinătate. Anunțul zilei vine de la Gabriela Firea

Ana Anitoiu 21.09.2022, 10:06
Reguli noi pentru părinții care pleacă în străinătate. Anunțul zilei vine de la Gabriela Firea

Părinții care pleacă în străinătate ar putea fi nevoiți să respecte reguli noi. Anunțul a fost făcut de Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, care a spus că vrea să impună o nouă lege pentru românii care părăsesc țara, lăsându-și copiii în grija altor persoane.

Ce reguli noi vrea Gabriela Firea pentru părinții plecați în străinătate fără copii

Gabriela Firea vrea o lege prin care părinții care pleacă în străinătate fără copiii lor să fie obligați să anunțe autoritățile în grija cui îi lasă pe minori, precum și să demonstreze că au cum să îi întrețină financiar.

Ministrul Familiei a spus că a înfiinţat o direcţie ce se va ocupa, cu ajutorul autorităţilor locale, de copiii care au rămas în România şi ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.

„Aceşti copii au rămas aici cu bunici care între timp au îmbătrânit sau nu mai au resurse financiare. Nu mă refer la cazurile fericite în care părinţii au plecat la muncă şi trimit lunar bani, astfel încât copiii, chiar dacă sunt lipsiţi de prezenţa şi iubirea părinţilor, au totuşi bani pentru a-şi cumpăra rechizite, haine sau alimente.

Noi avem 40.000 de astfel de situaţii, în care copiii au fost lăsaţi în grija unor persoane care sunt binevoitoare dar nu se mai descurcă”, a declarat Gabriela Firea, în cadrul unei dezbateri despre prevenirea abandonului şcolar, ce a avut loc la Iași.

Reguli noi pentru parintii care pleaca in strainatate
Gabriela Firea. Foto: Inquam Photos/ George Calin

O nouă obligație pentru părinții care pleacă din țară fără copiii lor

Ministrul Gabriela Firea a subliniat faptul că în viitor, părinții care pleacă din țară fără copiii lor vor avea obligația de a anunța autoritatea locală în grija cui îi lasă pe minori, numind persoanele care vor avea grijă de aceștia.

„Trebuie să fie o persoană sau două persoane care să își asume în fața autorităților grija pentru acel copil. Va duce la eradicarea acestui fenomen atât de grav, pe de o parte abandonul școlar, iar pe de altă parte familii care lasă copiii în plasament pentru că nu au posibilitatea să le asigure traiul zilnic”, a transmis ministrul Familiei.

Numărul oficial al românilor care se află în afara granițelor țării era de 5,7 milioane, în luna mai, după cum a declarat atunci secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Însă, oficialul a admis că numărul este cu siguranță mai mare, mai ales din cauza modului în care țările raportează aceste statistici. De fapt, ar fi cel puțin 8 milioane de români în străinătate.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...