Regiunea care a anunțat că vrea să-și declare independența și să adere la Rusia. „Este o prioritate absolută”

Beatrice Dumitru 22.07.2022, 13:54
Regiunea care a anunțat că vrea să-și declare independența și să adere la Rusia. „Este o prioritate absolută”

Transnistria s-a desprins de Moldova sovietică în 1990, iar limba care se vorbește aici este preponderent rusa. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, separatiștii pro-ruși au purtat un război sângeros cu forțele guvernamentale moldovenești. Acum, regiunea vrea să-și declare independența și să se uneacă cu Rusia.

Transnistria vrea unirea cu Rusia

După ce Rusia a trimis trupe în Ucraina au crescut speculațiile că Moscova ar avea ca obiectiv să preia controlul asupra teritoriului. Astfel, separatiștii de la Tiraspol au început să vorbească deschis despre declararea independenței regiunii și aderarea la Federașiția Rusă.

Declarațiile au fost făcute de așa-zisul ministru al Afacerilor Externe al Transnistriei, Vitallie Ignatiev. Acesta a afirmat că în septembrie 2006, transnistrenii au decis printr-un referendum că vor independența, apoi „aderarea liberă la Federația Rusă”.

Regiunea care a anunțat că vrea să-și declare independența și să adere la Rusia. „Este o prioritate absolută”
Transnistria s-a separat de Moldova în 1990.

Vectorul Transnistriei a rămas neschimbat de-a lungul anilor de existență a republicii, ceea ce se reflectă și în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde se indică clar: independența, cu aderarea liberă ulterioară la Federația Rusă. Independența țării este fără îndoială o prioritate absolută”, a declarat Vitallie Ignatiev.

Reacția Republicii Moldova

Potrivit acestuia, argumentele juridice internaționale în apărarea conceptului de suveranitate și recunoașterea largă a republicii s-au format de mult timp și „aproape nimeni nu este capabil să le conteste”.

Transnistria nu va lua nicio decizie în detrimentul locuitorilor țării, va acționa pragmatic și onest”, a mai spus așa-numitul ministru de Externe al Transnistriei.

Biroului politici de reintegrare al Moldovei a menționat că toți partenerii internaționali și autoritățile constituționale susțin ferm formula de reglementare pașnică și atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în limitele frontierelor ei internațional recunoscute.

Reintegrarea țării și reconstituirea spațiilor naționale unice între cele două maluri ale Nistrului este obiectivul primordial al negocierilor privind reglementarea transnistreană”, a declarat Biroului politici de reintegrare pentru Ziarul de Gardă.

97,1% dintre locuitorii regiunii separatiste s-au pronunțat pentru independența regiunii transnistrene și ulterioara integrare în Rusia, la referendumul din 2006, și doar 3,4% dintre cetățeni au declarat că și-ar dori reintegrarea în Republica Moldova.

Parlamentar rus avertizează Republica Moldova

Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din camera superioară a parlamentului rus, a avertizat că Moldova ar putea deveni a doua Ucraină „prin concursul patronilor ei occidentali” și se va solda cu o catastrofă pentru această țară, iar încercările Chişinăului de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria nu pot să conducă decât la destabilizare.

Moscova păstrează în regiune 1.500 de soldați pentru menținerea păcii, precum și 1.400 de soldați care păzesc un imens depozit de arme care se află acolo de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

În aprilie, o serie de explozii în regiunea separatistă, care are aproximativ 470.000 de locuitori, a provocat o creștere a tensiunilor între Chișinău și Tiraspol.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...