Regele Charles, discurs emoționant în România: „Țară de glorii, țară de dor…”

Ana-Maria Tudor 02.06.2023, 16:42
Regele Charles, discurs emoționant în România: „Țară de glorii, țară de dor…”

După o absență de un an, Regele Charles s-a întors astăzi în România, dar de această dată în calitate de suveran. Programul său va cuprinde o vizită de cinci zile în diverse locuri care îi sunt dragi Majestății Sale.

Update: 17.40. Regele Charles a susținut un discurs emoționat la Cotroceni, citând în limba română versuri din Mihai Eminescu.

„Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă o dată România. Vă mulțumesc domnule președinte pentru cuvintele furumoase și generozitatea imensă pe care ați manifestat-o organizând această recepție. Au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă. Când am venit aici și chiar dinainte am simțit o legătură profundă cu România. Regele României era vărul Regelui Marii Britanii, iar Regina Maria era descendent al Familiei Regale britanice, iar tatăl meu a fost vărul Regelui Mihai și aveau amintiri din copilăria comună petrecută aici. Întotdeauna m-am simțit acasă în România. În toți acești ani am avut bucuria de a putea călători prin toată țara și am întâlnit români din toate domeniile. Am avut astfel posibilitatea de a fi martori la prima mână a dezvoltării extraordinare care a avut loc și care este o mărturie a energiei, inovativității și rezistenței dvs”, a declarat Regele.

„Am fost impresionat de reprezentanții tinerei generații, care fac față provocărilor lumii moderne, în toate domeniile. Am fost inspirat de oamenii pe care i-am întâlnit, care lucrează neobosit pentru ceilalți. Sunt eforturi de a-i sprijini pe tineri. Încă din anii ’90 am devenit prietenul lor și sunt și acum prietenul Asociației Monumentelor, care îi instruiește pe arhitecți și cei activi în conservarea monumentelor. Este impresionant să vezi câți voluntari lucrează zilnic, an de an cu, atâta dedicare pentru monumentele istorice, pentru a ajuta la păstrarea arhitecturii atât de diversificate a României. Am ajuns să iubesc România, cultura și arta, patrimoniul, istoria, peisajele și biodiversitatea. Țară de glorie, țară de dor! România și-a păstrat pădurile, peisajele rurale și modele de agricultură sustenabilă. În continuare, aici sunt numeroase specii care au dispărut din alte zone din Europa și din lume. Cu atât mai prețioasă devine deci această țară, dar mai ales prețuiesc prietenii mei din România. Sunt foarte recunoscător pentru numeroșii oameni care sunt și aici în sală, care m-au sprijinit și în proiecte, care fac bine. Am văzut un sprijin deosebit de generos pentru prietenii din Ucraina. Am venit în România atâția ani pentru că am simțit apropierea de poporul român pentru suferințele din urma celui de-Al Doilea Război Mondial. Din ce în ce mai mulți britanici vin anual în România și milioane de români reprezintă un element important al vieții în Marea Britanie. Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice”, a mai spus Regele Charles al III-lea.

Update 15:30: Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis. Regele Charles a salutat Garda de la Cotroceni în limba română: „Bună ziua!”

Update: Regele Charles a ajuns în România. Avionul a aterizat pe Aeroportul Băneasa în urmă cu puțin timp.

………………………………………………………………………..

Suveranul va fi primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis

Regele Charles

În scurt timp, Regele Charles al III-lea va sosi în București, aterizând pe Aeroportul Băneasa. De acolo, acesta se va îndrepta către Palatul Cotroceni, unde va avea o întâlnire oficială cu președintele Klaus Iohannis.
Regele Charles al III-lea va avea o serie de vizite programate în timpul șederii sale în România. Pe lângă întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, este de așteptat ca Regele să viziteze și alte locuri importante din țară precum Viscri zona de suflet a monarhului dar și județul Covasna în Valea Zălanului.

Prima vizită a lui Charles în calitate de rege

Regele Charles al III-lea va petrece în total cinci zile în România, până pe 6 iunie, înainte de a pleca în Marea Britanie. Înainte de plecare, acesta are programată o oprire specială la Viscri, un loc deosebit de drag sufletului său. Aici, el va alege să exploreze împrejurimile pe traseele deja familiare, pe care le-a parcurs de-a lungul anilor petrecuți în România. Aceste trasee au devenit preferatele sale, iar el se bucură de frumusețea peisajului și de farmecul autentic al satului românesc.

Este prima dată când Regele Charles al III-lea vine în România în calitate de monarh, după încoronarea sa. Această vizită este privită cu o atenție deosebită în ceea ce privește măsurile de securitate. Din motive de confidențialitate și având în vedere că este o vizită privată, anumite detalii despre aceste măsuri de securitate nu pot fi dezvăluite public. Programul exact al Majestății Sale nu este cunoscut în totalitate iar acesta este așteptat să ajungă la Valea Zălanului, unde va petrece un timp și, eventual, să ofere câteva cuvinte presei, care așteaptă cu interes întâlnirea cu el în România.

Anul acesta marchează împlinirea a 25 de ani de când Regele Charles al III-lea a venit pentru prima dată în România. Această vizită specială are o semnificație deosebită pentru țara noastră, fiind un moment de reflecție asupra relațiilor diplomatice și culturale dintre România și Marea Britanie. În plus, vizita Regelui Charles al III-lea în România va atrage cu siguranță atenția presei străine, care va urmări cu interes această întâlnire și evenimentele asociate.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe