Regele Belgiei a ajuns în România. Președintele Klaus Iohannis l-a primit la Baza 57 Aeriană ‘Mihail Kogălniceanu’

Elena Avramescu 17.06.2022, 12:22
Regele Belgiei a ajuns în România. Președintele Klaus Iohannis l-a primit la Baza 57 Aeriană ‘Mihail Kogălniceanu’

În cursul zilei de astăzi, România va avea parte de o vizită importantă. Preşedintele Klaus Iohannis urmează să-l primească pe regele Belgiei, Philippe la Baza 57 Aeriană ‘Mihail Kogălniceanu’. Scopul vizitei este de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, ținând cont de înrăutăţirea situaţiei de securitate din cauza agresiunii ilegale ruse împotriva Ucrainei.

Regele Belgieia sosit la Baza 57 Aeriană ‘Mihail Kogălniceanu’

UPDATE 13:10 Liderul de la Cotroceni a transmis că este extrem de onorat să îl primească pe regele Belgiei la noi în țară.

„Majestatea Voastră, vă adresez mulțumirile României pentru contribuția importantă a militarilor belgieni la prezența NATO din țara noastră. Împreună suntem mai puternici și mai eficienți în efortul nostru comun de a consolida securitatea spațiului euroatlantic și siguranța cetățenilor noștri! Bine ați venit în România”, a spus Klaus Iohannis.

După aceea, șeful statului s-a adresat militarilor.

„Voi sunteți expresia concretă a hotărârii noastre, ca Aliați, de a colabora și de a ne coordona pentru a îmbunătăți securitatea noastră comună. Avem deplină încredere în dumneavoastră și în capacitatea Alianței de a face față oricăror amenințări și provocări, prezente sau viitoare! Vă doresc succes în misiunile pe care le veți îndeplini”, a mai spus Iohannis.

UPDATE 12:10 Regele Belgiei a sosit la Baza Kogălniceanu la ora 12:05 şi a fost întâmpinat de președintele României Klaus Iohannis.

ȘTIRE INIȚIALĂ

„Pe lângă convorbirile oficiale, cei doi şefi de stat se vor întâlni cu militarii români, belgieni şi din celelalte ţări aliate, desfăşuraţi pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, având în vedere înrăutăţirea situaţiei de securitate din cauza agresiunii ilegale ruse împotriva Ucrainei.

Vizita Majestăţii Sale Philippe, Regele Belgienilor, se desfăşoară pe fondul unui dialog bilateral consolidat la nivel înalt şi al cooperării strânse româno-belgiene în domeniul apărării, mai ales în contextul participării Regatului Belgiei cu un contingent la Grupul de luptă NATO din România”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Astfel că preşedintele României şi regele Belgiei vor discuta despre principalele teme ale agendei bilaterale şi modalităţile de aprofundare a cooperării în plan european şi internaţional. În plus, va fi acordată o atenţie deosebită crizei din Ucraina şi impactului său multidimensional.

Regele Belgiei, asteptat astazi la Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu
Majestatea Sa, Philippe si Klaus Iohannis

„În contextul crizei umanitare provocate de agresiunea armată a Federaţiei Ruse, se va discuta şi despre măsurile de asistenţă pentru Ucraina şi sprijinirea refugiaţilor ucraineni, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava. Cei doi şefi de stat vor aborda şi întărirea sprijinului pentru Republica Moldova, în condiţiile în care aceasta se confruntă cu provocări multiple generate de efectele agresiunii ruse împotriva Ucrainei, inclusiv găzduirea unui număr foarte mare de refugiaţi”,a mai transmis Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis, în vizită la Kiev alături de liderii europeni

Este o săptămână aglomerată pentru Klaus Iohannis, după ce ieri a fost într-o scurtă vizită la Kiev, alături de președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi, la numai o zi după ce președintele Franței a fost într-o scurtă vizită în România.

Liderii europeni prezenți la Kiev au mers împreună cu președintele Volodimir Zelenski la Irpin, oraș puternic afectat de bombardamentele rusești. Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au putut vedea efectele distrugerilor provocate de atacurile armatei ruse.

„Mă aflu astăzi la Kiev, alături de Președintele francez Emmanuel Macron, Cancelarul german Olaf Scholz și Prim-ministrul italian Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic și solidaritatea deplină față de Președintele Zelenski și de poporul ucrainean. Această agresiune ilegală, nejustificată și neprovocată din partea Rusiei trebuie să înceteze!” a scris președintele Klaus Iohannis pe conturile de socializare.

Vizita celor trei lideri europeni vine în vreme ce Ucraina a pledat încă o dată pentru mai multe arme pentru a opri avansurile Rusiei în sud și est. Generalul-maior Dmytro Marchenko, care conduce forțele ucrainene la Mykolaiv, a mărturisit că trupele sale ar putea obține victoria asupra Rusiei dacă li se dau armele potrivite.

Vizita a avut loc cu o zi înainte ca Comisia Europeană să facă o recomandare cu privire la statutul Ucrainei ca candidat la UE, lucru despre care cele mai mari națiuni europene au fost căldice și urmează să discute la un summit al liderilor din 23-24 iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...