Record negativ pentru București. Cum ne-am făcut de râs în Europa

23 10. 2020, 09:36

România bate încă un record negativ, dar de data aceasta la nivelul Europei. Din păcate, în unele localități din țara noastră, abia dacă se mai poate respira din cauza poluării, iar atât mai trist este atunci când vorbim despre poluare în contextul pandemiei. Cum ne facem de râs cu Capitala?

Încă un record negativ pentru România

Din păcate, Capitala României, alături de alte două localități din țară, se află în topul celor mai poluante localități din Europa. Potrivit Alianței Europene de Sănătate Publice, București, alături de Timișoara, Brașov și Cluj, se află în top cinci cele mai poluate localități din Europa, iar de asemenea, România este printre țările cu cele mai mari cheltuieli medicale din UE, atunci când vorbim de tratarea bolilor provocate de poluare.

Totodată, principalele cauze care duc la poluarea în masă sunt emisiile de dioxid de azot, produse de mașini vechi și diesel. Alături de bulgari și polonezi, românii suferă cel mai mult după urma acestor emisii. Din cauza problemelor legate de poluare, fiecare român pierde aproximativ 1.800 de euro în fiecare an.

„Poluarea afectează aparatul respirator și incidența bolilor obstructive cronice este în creștere și datorită poluării. De subliniat ar fi să purtăm cu toții masca și asta e important și împotriva poluării. Aerul poluat încetinește recuperarea. Vom fi mai expuși la orice tip de infecție, inclusiv cea cu coronavirus. O persoană care stă într-un aer poluat dezvoltă boli pulmonare care îi expune la infecții. Particulele diesel afectează aparatul respirator, sunt inclusiv cancerigene.”, spune Ciprian Sturz, medic pneumolog, potrivit stirileprotv.ro.

Record negativ pentru București. Cum ne-am făcut de râs în Europa

Situație grea pentru români

Deoarece ne aflăm într-o perioadă de pandemie, poluarea a devenit elementul principal care favorizează formele servere ale virusului. Așadar, recuperarea pacienților infectați cu Covid-19 este mult mai grea și are efecte mult mai nocive asupra corpului uman.

„Dioxidul de azot, alături de alți compuși chimici, poluanți, din atmosferă, e clar că înrăutățesc starea pacienților și produc efecte mai mari, mai grele, adică este un stres mai mare asupra celor care au Covid. S-a dovedit clar că acolo unde este poluarea mai mare, incidența și severitatea cazurilor pacienților care au acest virus este mai mare.”, spune Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iași.