Record absolut la CSM. Cererile de pensionare a 60 de judecători au fost aprobate astăzi

Elena Avramescu 03.11.2022, 18:34
Record absolut la CSM. Cererile de pensionare a 60 de judecători au fost aprobate astăzi

În cursul zilei de astăzi, secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să aprobe nu mai puțin de 60 de cereri de pensionare a 60 de judecători, fiind un record absolut. Se pare că inițial au fost formulate 68 de cereri de astfel de cereri, astfel că unele au fost respinse, în timp ce alți judecători au dat înapoi.

60 de cereri de pensionare a judecătorilor, aprobate astăzi de CSM

Acest lucru se întâmplă la o săptămână după ce CSM a făcut un avertisment cu privire la faptul că există pericolul ca extrem de mulţi magistrați să-și exprime dorința de a pensiona acum pentru a evita o eventuală reformă a pensiilor speciale.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor, a făcut mai multe declarații pe această temă, spunând că România s-a angajat la Bruxelles cu scopul de a face o reformă a pensiilor speciale până la sfârșitul anului, pentru a nu exista pierderi de bani din PNRR. Astfel că pensiile speciale ar trebui să fie primite doar după vârsta de 65 de ani, iar magistraţii să nu mai primească pensii mai mari decât salariile.

„Şi aici suntem într-o încurcătură că noi, cu pensiile publice, din sistemul public, ne încadrăm în limita de 9,4%, şi nu ne încadrăm dacă punem la cheltuielile cu pensiile acele pensii de serviciu. Şi aici există în acest moment o discuţie, inclusiv o consultanţă cu Banca Mondială, şi trebuie să găsim o soluţie pentru acest sector fiindcă, până la urmă, principiul contributivităţii trebuie respectat. Principiul contributivităţii trebuie să fie şi pentru cei care sunt în serviciul public.

Statul trebuie să decidă dacă peste contributivitate le mai dă lor ceva pentru anii petrecuţi în serviciul public. Acest lucru trebuie făcut.

Nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. OK, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani. Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul și aici vorbim, în primul rând, de magistrați, o parte dintre magistrați”, a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Cererile de pensionare a 60 de judecatori au fost aprobate astazi
Cereri de pensionare magistrati

De reținut faptul că secţia pentru procurori a CSM a făcut un avertisment cu privire la faptul că un număr mare de magistrați ar putea să iasă la pensie chiar în această lună pentru a evita viitoarele schimbări legislative, fiind vorba despre pensii mai mici.

„Profesia de magistrat este o profesie cu foarte mare responsabilitate, foarte mult consum nervos. Nu e ușor să reziști în această profesie până la 60-65 de ani. E ca și cum cineva ar dori să alunge judecătorii cu experiență din profesie”, a declarat și Gabriela Baltag, judecător CSM.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...