EXCLUSIV

Recesiunea declarată de Germania lovește direct în România. Economiștii trag un semnal de alarmă: „Suntem deja în criză” EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 25.05.2023, 23:40
Recesiunea declarată de Germania lovește direct în România. Economiștii trag un semnal de alarmă: „Suntem deja în criză” EXCLUSIV

Germania, una dintre cele mai puternice economii ale Europei, anunță recesiune. După două trimestre negative, s-a considerat că produsul intern brut a scăzut cu 0,3% pentru acest trimestru, atunci când a fost ajustat cu efectele preţurilor şi variaţiilor sezoniere. Aceasta urmează unui declin de 0,5% în trimestrul patru din 2022. Recesiunea este un termen economic care reprezintă o scădere a producției, o reducere a investițiilor, o stagnare temporară a afacerilor, fiind o fază de declin a activității economice și o diminuare temporară a activității economice dintr-o țară, mai puțin gravă decât depresiunea sau criza economică.

„Noi suntem deja în criză, economia a încetinit brusc”

Impact.ro a stat de vorbă cu Adrian Negrescu, consultant economic cu 28 ani de experiență în consultanță economică, marketing, promovare, și manager Frames, care ne spune că această recesiune ne va afecta profund. O recesiune este definită în mod obişnuit ca două trimestre succesive de contracţie, și este strâns corelată cu procentul PIB-ului aferent unei țări. O estimare preliminară arătase că PIB-ul a stagnat în primul trimestru şi că Germania a evitat o recesiune. Inflaţia a continuat să fie o povară pentru economia germană la începutul anului, precizează biroul de statistică. Acest lucru s-a reflectat în consumul gospodăriilor, care a scăzut cu 1,2% faţă de trimestrul anterior, după ajustările de preţ, datorate și ele inflației crescânde.

„Dacă Germania tușește din punct de vedere economic, așteptați-vă ca România să facă gripă din punct de vedere economic, în condițiile în care Germania este principalul nostru partener comercial. Înspre Germania se duc mare parte din exporturile noastre, astfel încât, balanța de preț a României ar putea fi afectată semnificativ de scăderea economică germană, gândiți-vă că deja noi am avut o creștere economică destul de anemică, de 0,1%. Unii spun că a fost făcută din pix de către INS (Institutul Național de Statistică), în condițiile în care am avut chiar o stagnare economică sau chiar o scădere pe anumite sectoare de activitate.

Deci, noi suntem deja în criză, economia a încetinit brusc, și gradul de dezintermediere din economia românească s-a accentuat. Oamenii de afaceri nu mai au încredere să deschidă noi businessuri, să creeze noi locuri de muncă, să dea credit furnizorilor, adică să ofere marfă și să își primească banii după un anumit timp. De ce? Pentru că  termenele sunt legate de cadrul inflației și mai ales de termenele impredictibile, se discută în spațiul public despre taxe și noi taxe, despre creșterea impozitului pe dividende, care îi determină pe manageri să fie circumspecți.”, spune Adrian Negrescu.

„Noi mergem pe contrasens pe autostrada economică”

Din păcate, recesiunea anunțată nu este o veste care privește doar Germania, ci și economia internă care oricum nu mergea pe un drum bun. Banii așteptați din PNRR ar putea să nu mai vină din moment ce guvernanții sunt reticenți la reforme precum pensiile speciale sau încurajarea mediului de afaceri. Totuși, România nu ar fi trebuit să fie în această situație dacă guvernații ar fi gestionat resursele interne eficient, punctează Adrian Negrescu.

„Economia românească în momentul de față abia se târie, din punct de vedere al dinamicii, puterea de cumpărare a scăzut iar semnalul primit din spațiul european arată că peste vreo două trei luni vom consemna și noi probabil o scădere economică. Ce ne poate salva? Fondurile europene, dacă vom atrage bani europeni, dacă vom stimula companiile să dea drumul la afaceri, dacă vom reduce taxele pe muncă, dar sunt prea multe dacă, și prea puține șanse reale ca economia să își revină în perioada următoare.

Noi mergem pe contrasens pe autostrada economică. În timp ce toate țările din zonă reduc fiscalitatea, ajută mediul de afaceri să aibă cu ce să cumpere, să crească motorul principal al economiei, noi luăm măsuri total diferite. Suntem unica țară din Europa care am crescut astfel, și în continuare, punem și mai multe biruri, din dorința de a salva bugetul statului. Acum depinde de ceea ce vream să salvăm, economia sau bugetarii? Aici este o discuție care din perspectiva anului electoral 2024, mi-e teamă că va duce la o salvare a bugetarilor, a politicienilor, a mediului public, și încă o curbă de sacrificiu a mediului de afaceri. Noi ne-am tăiat practic singuri craca de sub picioare atunci când am crescut până la cer prețurile la energie și gaze în condițiile în care noi ne producem mare parte din resurse”, mai spune analistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...