Recep Erdogan, deranjat de o declarație a lui Joe Biden. Tema sensibilă atinsă de președintele american

Mihnea Tălău 26.04.2022, 19:24
Recep Erdogan, deranjat de o declarație a lui Joe Biden. Tema sensibilă atinsă de președintele american

Președintele Turciei, Recep Erdogan l-a criticat pe președintele SUA, Joe Biden în legătură cu afirmațiile acestuia cu privire la genocidul aarmean. Liderul de la Ankara i-a sugerat lui Biden că ar trebui să învețe istoria foarte bine.

Turcia înfuriată de declarațiile lui Joe Biden

„Nu putem ierta această încercare care are ca scop provocarea Turciei’, ignorând istoria, a spus Erdogan, citat de agenția turcă Anadolu.

Președintele american Joe Biden a vorbit duminică, cu ocazia zilei de comemorare a armenilor, despre atrocitățile comise în trecut de otomani, catalogându-le drept genocid.

Această categorisire a înfuriat Turcia, care refuză să recunoască uciderea a peste un milion de armeni în 1915-16 ca genocid.

Dar Biden, care la începutul acestei luni a declarat că atrocitățile comise de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina se ridică la genocid, a folosit din nou termenul precis pentru a descrie masacrele armenilor din timpul Primului Război Mondial.

„La 24 aprilie 1915, autoritățile otomane au arestat intelectuali și lideri ai comunității armene din Constantinopol. Astfel a început genocidul armean – una dintre cele mai grave atrocități în masă din secolul XX. Astăzi, ne amintim de cei un milion și jumătate de armeni care au fost deportați, masacrați sau au mărșăluit spre moarte într-o campanie de exterminare și plângem pierderea tragică a atâtor vieți”, a spus Biden.

Joe Biden ii avertizeaza pe americani sa paraseasca Ucraina. SUA nu vor trimite trupe pentru a-i salva: „Ar fi război mondial”
Joe Biden

Biden acuzat de fake news

Reacția lui Erdogan a fost una promptă, acuzându-l de fake news pe președintele american.

„În timpul Primului Război Mondial, armenii din Anatolia au început o revoltă prin provocarea și echiparea statelor străine și au atacat populația musulmană. Amintirile legate de masacrele și cruzimile comise de bandele armenești în toată țara noastră sunt încă vii.

Deși propaganda armeană exprimă cifre absurde, este un fapt că mult mai mulți musulmani decât armeni care și-au pierdut viața în Anatolia au fost martirizați cu brutalitate de aceste bande. Desigur, uciderea unei singure vieți nevinovate, chiar și a unei singure persoane civile, indiferent de credința și originea lor, este o tragedie”, a afirmat Erdogan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...