Care este, de fapt, cea mai veche religie din lume? Concluzia la care au ajuns oamenii de știință

Badea Violeta 26.04.2022, 15:22
Care este, de fapt, cea mai veche religie din lume? Concluzia la care au ajuns oamenii de știință

Se crede că, pe întregul mapamond, există circa 10.000 de religii. Însă, peste 84% dintre acestea, intră în unul dintre cele cinci mari grupuri religioase ale lumii. Este vorba de creștinism, hinduism, islamism, budism sau religii tradiționale. Chiar și așa, crearea unei liste a celor mai vechi religii din lume nu este o sarcină ușoară, ținând cont că experiența religioasă a oamenilor este anterioară istoriei scrise. Iată, totuși, concluzia la care au ajuns oamenii de știință!

Detalii despre cea mai veche religie din lume

Potrivit oamenilor de știință, hinduismul are cele mai vechi rădăcini dintre toate religiile. Nu are un singur fondator. Această religie este, adesea, descrisă ca un „mod de viață” și este practicată pe scară largă în India și în alte părți ale subcontinentului indian, precum și în unele părți din Asia de Sud-Est.

Cercetătorii menționează că hinduismul este un amalgam de diverse tradiții și culturi indiene. O gamă largă de filozofii îi ghidează pe practicanții acestei religii.

Există numeroase diviziuni și școli în cadrul hinduismului. Concepte comune, locuri de pelerinaj comune, ritualuri asemănătoare și resurse textuale comune le leagă pe toate sub umbrela hinduismului.

Cu toate că este destul de greu de stabilit cu exactitate originea acestei religii, se crede că ea a luat naștere între 2300 și 1500 î.Hr. în Valea Indusului.

În această perioadă, indo-arianii au migrat acolo, iar culturile lor și ale locuitorilor indigeni s-au îmbinat apoi pentru a da naștere unei noi credințe.

Primii ani ai hinduismului au fost definiți ca fiind „perioada vedică”, când Vedele au ghidat modul de viață al oamenilor. Aceasta a durat de la aproximativ 1.500 î.Hr. până la 500 î.Hr.

A urmat perioada epică, puranică și clasică, care a durat de la 500 î.Hr. până la 500 d.Hr. În această perioadă, cultul zeităților a devenit mai frecvent.

Hinduismul
Hinduismul

Conducătorii musulmani au restricționat practicarea hinduismului

Hinduismul a înflorit în perioada medievală, care s-a întins între anii 500 și 1500 d.Hr. Mai târziu, între 1200 și 1757, această religie a suferit un recul, fiind restricționată de musulmani.

Din 1757 până în 1848, când britanicii au condus India, hindușilor li s-a permis să își practice religia cu o interferență minimă. Cu toate acestea, în ultimii ani ai Raj-ului britanic, misionarii creștini au încercat să-i convertească pe hinduși și să occidentalizeze societatea indiană.

În timpul independenței Indiei, India britanică a fost împărțită în Pakistan, cu majoritate musulmană, și India, cu majoritate hindusă. Această împărțire a fost urmată de o mare vărsare de sânge.

Astăzi, hinduismul este a treia religie ca mărime din lume. Are circa 1,15 miliarde de adepți care reprezintă aproximativ 15% din populația globală.

Hinduismul este religia majoritară în India, Nepal, Bangladesh, Singapore sau Mauritius. Un număr semnificativ de comunități hinduse sunt, de asemenea, prezente în întreaga lume.

Ramuri ale hinduismului

  • Shivaismul- ramura hinduismului ce promovează cultul zeului Shiva;
  • Vishnuismul- ramura hinduismului ce promovează cultul zeului Vishnu;
  • Shaktismul – ramura hinduismului ce promovează cultul zeiței Shakti;
  • Smartismul – ramura hinduismului ce venerează toate zeitățile hinduse considerându-le manifestări ale lui Brahman.
Urmăriți Impact.ro și pe