Recensământ falsificat în mai multe comune din județul Gorj. Motivul din spatele fraudei

Stan Filon 04.08.2022, 09:50
Recensământ falsificat în mai multe comune din județul Gorj. Motivul din spatele fraudei

Recensământul are șanse reale să devină un adevărat fisco, după ce au apărut tot mai multe dovezi că acesta nu prea reprezintă realitatea din teren. O ultimă dovadă vine din județul Gorj, acolo unde mai multe localități s-au aglomerat pur și simplu de oameni. Motivul „cosmetizării” și înmulțirii numărului de persoane a fost unul cât se poate de serios, după cum puteți vedea în rândurile de mai jos.

Recensământ falsificat în mai multe comune din județul Gorj

Recensământul populației a fost amânat un an, din cauza pandemiei, apoi termenul a fost prelungit, deoarece românii nu prea s-au recenzat. Iată că acum vine o dovadă din județul Gorj care ne arată că situația a fost „îndulcită”. Au fost recenzate mai multe persoane decât trăiesc în realitatea în mai multe localități, iar motivul este unul financiar. Oamenii din primării nu au dorit să le scadă salariul sau să dispară funcții cu totul!

„Am avut o populaţie de 3.628. Cu alunecările de teren s-au mai mutat la Cojani şi la Câmpu Mare. Scopul nostru era să avem tot peste 3.000, ca să rămânem localitate de gradul II. De asta ne-am luptat şi noi cu echipa primăriei şi cu recenzorii. Avem peste 3.100 şi asta înseamnă că rămânem comună de gradul II“, a povestit Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.

Recensamant falsificat in mai multe comune din judetul Gorj
Recensamant falsificat in mai multe comune din judetul Gorj

Un număr mai mare de oameni decât cel de la Evidența Populației

În momentul în care o localitate este retrogradată la un grad inferior, numărul de salariaţi de la primărie trebuia să fie mai mic, iar accesarea de fonduri europene ar fi fost afectată, a încercat primarul să găsească o explicație pentru numărul mai mare de oameni decât cel de la Evidența Populației.

Pe de altă parte, primarul comunei Teleşti, Romulus Bîldea, susţine că datele colectate la recensământ sunt cele reale și pe el nu-l interesează gradul localităţii:

„Fiind aproape de oraş, fiind la 12 kilometri de Târgu Jiu, sunt foarte multe persoane care domiciliază pe raza localităţii, care nu au domiciliul în comună, dar locuiesc efectiv în Teleşti. Foarte multe persoane s-au retras la ţară, dar nu şi-au schimbat domiciliul din actul de identitate. Eu nu am probleme cu gradul comunei. Salariile se stabilesc prin diferenţă de către Consiliul Local. Există un minim şi un maxim. Conform legii, nu trebuie să depăşească salariul viceprimarului, iar diferenţa de salariu la viceprimar de comună de gradul II la comună de gradul III este de 50 de lei“, a afirmat acesta.

Vasile Păunescu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj, a recunoscut că au fost câteva cazuri în care s-a depășit numărul de cetățeni și prin urmare vor exista verificări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...