Recensământul din 2022 se va lăsa cu procese. Peste 1,5 milioane de persoane nu s-au recenzat: „Este cazul ca vinovații de eșec să plătească”

Elena Avramescu 01.08.2022, 13:13
Recensământul din 2022 se va lăsa cu procese. Peste 1,5 milioane de persoane nu s-au recenzat: „Este cazul ca vinovații de eșec să plătească”

Recensământul din 2022 a dat mari bătăi de cap Institutului Național de Statistică (INS), fiind nevoie să se prelungească deoarece un număr mare de persoane nu s-au autorecenzat, după care au urmat problemele logistice de pe teren, precum lipsa tabletelor, lipsa de oameni care să meargă din ușă în ușă și așa mai departe. Înttr-un final s-a ajuns la finalizarea acestuia, care a lăsat o gaură în bugetul statului de 80 de milioane de euro, bani publici.

Eșecul recensământului din 2022 va avea urmări grave

În acest sens, avocatul Gheorghe Piperea a ținut să vorbească despre eșecul recensământului, unde mai mult de 1,5 milioane de persoane din toată țara au rămas complet nerecenzate, dintre care 450 de mii de persoane sunt din București.

Recensământul hibrid (online + față în față + radio-șanț) s-a terminat ieri, cu un eșec răsunător. Mai mult de 1,5 milioane de persoane din „ținta” de 19 milioane au rămas complet nerecenzați. În București situația este cea mai ridicolă pentru INS și primării – peste 450 de mii de persoane (30% din populația de 1,8 milioane*) nu s-au recenzat.

Ca să îi iasă măsurătorile prognozate, INS va apela acum la „date agregate”, adică la informații care sunt deja în sistem – la evidența populației, la cadastru și la registrele agricole, la serviciile de informații, la autoritatea electorală, la bănci etc. Să vedem cum se vor respecta dispozițiile legale relative la protecția datelor cu caracter personal (GDPR) – probabil că nu se vor respecta și vor ieși scandaluri administrative și judiciare.

Ceea ce, pentru un răutăcios justițiar ar trebuie să fie un motiv de entuziasm. Numai că, în acest demers eșuat s-au cheltuit deja 80 de milioane de euro, din bani publici”, a spus Gheorghe Piperea, potrivit Antena 3.

Recensamantul 2022 s-a încheiat astazi, 31 iulie 2022
Recensamant 2022

În plus, avocatul avertizează și cu procesele care vor urma după dezastrul cauzat de recensământ.

„Sarcastic, mai mult de două milioane de inși care s-au „autorecenzat” au fost anunțați că au greșit operațiunea digitală (mă întreb dacă au luat-o toți, de la capăt, cu recenzarea față în față sau, dimpotrivă, au omis să o facă și au fost supuși riscului de amendă), câteva mii de oameni au fost amendați și câteva milioane au fost amenințați cu amenda (că nu prea avea frici populația), mii de inși au fost ținuți ore întregi la cozi, la „centrele de recenzare” (cam la fel cum unii au stat la cozi la vakseenare sau la testare în parcarea mall-ului). În plus, urmează o avalanșă de procese, care vor mai alimenta un picuț rolul instanțelor, care este, desigur, foarte aerisit”, a mai spus avocatul Gheorghe Piperea, potrivit sursei citate.

Gheorghe Piperea a ținut să aducă în discuție și problema numărului real al populației și al votanților, spunând că este bizar cum suntem 19 milioane de cetățeni, din care 14-15 milioane cu drept de vot. În concluzie, avocatul dorește ca cei vinovații de eșec să plătească chiar și cu averea, nu doar cu funcția.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...