Recalculare pensii 2021. Cine va primi mai puţini bani. Se reduc aceste pensii

Ioana Bucur 07.11.2021, 18:41
Recalculare pensii 2021. Cine va primi mai puţini bani. Se reduc aceste pensii

Ministrul Muncii vorbește despre procesul de recalculare pensii 2021. Veniturile românilor care și-au încheiat activitatea profesională, după o viață întreagă de muncă, vor avea parte de noi surprize din partea statului. Cine va primi mai puțini bani și ce categorii de pensie sunt vizate.

Raluca Turcan, despre recalculare pensii 2021

În ceea ce privește veniturile pensionarilor din România, în ultimii an, un subiect sensibil l-a reprezentat eliminarea pensiilor speciale. Un lucru ce nu poate fi făcut, spune Raluca Turcan, însă pentru care ar putea exista unele soluții.

Ministrul Muncii a vorbit despre eliminarea inechității din sistem, ceea ce ar însemna, de fapt, micșorarea acestei categorii de pensii.

„În materie de pensii speciale, am dorit ca heirupismul să fie scos. Cu toate că există multe voci politice care strigă să anulăm pensiile speciale, acest lucru nu poate fi realizat, pentru că toate pensiile au și o componentă de contributivitate.

Am făcut o analiză cu jurisprudența CCR, am făcut o dezbatere cu categoriile de beneficiari, pentru că ne interesează ca varianta finală cu care noi ieșim să fie și constituțională. Aici avem pregătită o variantă care ia în calcul procentul de calcul raportat a pensiei raportat la venit, numărul de luni și anii la care se calculează această pensie.

Avem pensii speciale pentru personalul aeronautic. Dacă acolo nu vii cu o variantă fără să negociezi înainte, să pregătesti oamenii, riști ca sistemul să fie depopulat. La fel și pentru celelalte”, a explicat Raluca Turcan, într-un interviu pentru Realitatea Plus.

Recalculare pensii 2021. Cine va primi mai puţini bani. Se reduc aceste pensii
Raluca Turcan

„Cei care lucrează inclusiv în sistemul de pensii speciale nu trebuie stigmatizați sau marginalizati”

Ministrul a adăugat că angajații care lucrează în domeniile ce beneficiază de pensii speciale nu trebuie marginalizați sau stigmatizați, precizând că vina este, de fapt, a politicienilor care au schimbat regulile peste noapte și „le-au făcut în funcție de anumite interese”.

„Aceste inechități create de pensii, care nu au neapărat legătură cu beneficiarii, oamenii care sunt ăn magistratura… El și-a asumat să facă o meserie, vina e a politicienilor ca au schimbat legile peste noapte și le-au făcut în funcție de anumite interese.

Cei care lucrează inclusiv în sistemul de pensii speciale nu trebuie stigmatizați sau marginalizati, ei trebuie să fie parte la această schimbare, să înțeleagă că resursele într-un sistem public sunt limitate și că e nevoie de echitate și de niște reguli unitare de stabilire a pensiilor, fie că vorbim de pensiile din sistemul public, fie că vorbim de pensiile speciale”, a mai declarat Raluca Turcan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...