Rebeliune fără precedent în Biserica Ortodoxă mondială

Mihnea Tălău 14.03.2022, 14:37
Rebeliune fără precedent în Biserica Ortodoxă mondială

Binecuvântarea în gura mare a Patriarhului rus Kirill pentru invazia Moscovei în Ucraina a divizat Biserica Ortodoxă mondială și a declanșat o rebeliune internă despre care experții spun că este fără precedent. Kirill, în vârstă de 75 de ani, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, vede războiul ca pe un bastion împotriva unui Occident pe care îl consideră decadent, în special în ceea ce privește acceptarea homosexualității.

În viziune lui Kiril invazia Ucrainei este „o cruciadă”

El și Putin împărtășesc o viziune a „Russkiy Mir”, sau „Lumea rusă”, care leagă unitatea spirituală și expansiunea teritorială care vizează părți din fosta Uniune Sovietică, au declarat experții pentru Reuters.

Ceea ce Putin vede ca pe o restaurare politică, Kirill vede ca pe o cruciadă.

Dar patriarhul a stârnit reacții de respingere acasă, precum și în rândul Bisericilor din străinătate legate de Patriarhia Moscovei.

În Rusia, aproape 300 de membri ortodocși ai unui grup numit Preoți ruși pentru pace au semnat o scrisoare în care condamnă ordinele criminale” executate în Ucraina.

„Poporul ucrainean ar trebui să aleagă singur, nu sub amenințarea armelor, fără presiuni din partea Occidentului sau a Estului”, se arată în scrisoare, referindu-se la milioanele de oameni din Ucraina, împărțite acum între Moscova și Kiev.

Moscova afirmă că acțiunea sa este o „operațiune militară specială” menită nu să ocupe un teritoriu, ci să demilitarizeze și să „de-nazizeze” vecinul său.

Din cele 260 de milioane de creștini ortodocși din lume, aproximativ 100 de milioane se află chiar în Rusia, iar o parte dintre cei din străinătate sunt în unitate cu Moscova. Dar războiul a tensionat aceste relații.

În Amsterdam, războiul i-a convins pe preoții de la parohia ortodoxă Sfântul Nicolae să nu-l mai comemoreze pe Kirill în cadrul slujbelor.

„Kirill a discreditat pur și simplu Biserica”, a declarat pastorul Taras Khomych, lector principal de teologie la Universitatea Liverpool Hope și membru al Bisericii Catolice de rit bizantin din Ucraina. „Mai mulți oameni vor să vorbească în Rusia, dar se tem”, a mai spus el.

În Ucraina sunt peste 30 de milioane de ortodocși

Ucraina are aproximativ 30 de milioane de credincioși ortodocși, împărțiți între Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP) și alte două Biserici Ortodoxe, dintre care una este Biserica Ortodoxă Ucraineană autocefală, sau independentă.

Ucraina are o semnificație viscerală pentru Biserica Ortodoxă Rusă, deoarece este văzută ca fiind leagănul civilizației ruse, unde, în secolul al X-lea, misionarii ortodocși bizantini l-au convertit pe prințul păgân Volodymyr.

Mitropolitul (arhiepiscopul) Onufrie Berezovski, de la Kiev, al UOC-MP, a făcut apel la Putin pentru „încetarea imediată a războiului fratricid”, iar un alt mitropolit al UOC-MP, Evologie, din orașul estic Sumy, le-a spus preoților săi să nu se mai roage pentru Kirill.

Kirill, care susține că Ucraina este o parte indivizibilă a jurisdicției sale spirituale, a rupt deja legăturile cu Bartolomeu, patriarhul ecumenic cu sediul la Istanbul, care acționează ca un prim între egali în lumea ortodoxă și care susține autonomia Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...