Realitatea despre maşinile electrice. Cât de mult poluează, de fapt, autoturismele “verzi”

Stan Filon 26.07.2021, 19:05
Realitatea despre maşinile electrice. Cât de mult poluează, de fapt, autoturismele “verzi”

De la apariția primelor modele de mașini electrice s-a discutat intens dacă acestea chiar sunt atât de prietenoase cu mediul precum se spune. Unii spun că mașinile electrice sunt la fel de poluante ca mașinile pe combustibili clasici, mai ales pentru că energia electrică cu care le sunt încărcate bateriile provine din arderea cărbunilor și a păcurii.

Cât de mult poluează, de fapt, autoturismele “verzi”

Potrivit unui studiu făcut de International Council on Clean Transportation (ICCT), nivelul emisiilor poluante generate de utilizarea unei masini electrice s-a dovedit a fi sub cel al unei masini clasice, inclusiv in tarile in care productia de electricitate se bazeaza in cea mai mare parte pe combustibilii fosili, care poluează puternic aerul atunci cand sunt arsi.

Specialistii din cadrul International Council on Clean Transportation au analizat pietele China, India, Statele Unite si Europa. Ei bine, potrivit cifrelor de vanzari din prima parte a anului 2021, 70% dintre masinile vandute au fost electrice. Pe plan european, specialistii respectivi au ajuns la concluzia ca o masina electrica va genera pe parcursul intregii vieti a automobilului cu pana la 66% – 69% mai putine emisii poluante in comparatie cu o masina diesel sau pe benzina.

Cat de mult polueaza, de fapt, autoturismele verzi
Cat de mult polueaza, de fapt, autoturismele verzi

Cele mai puțin poluante mașini electrice sunt în Europa

Cifrele din Europa sunt ceva mai bune in comparatie cu celelalte regiuni analizate, mai ales pentru faptul ca pe Batranul Continent se regasesc cele mai multe resurse de energie alternativa. Peste Ocean, in Statele Unite, o masina electrica va genera cu pana la 60% – 68% mai putine emisii poluante in raport cu o masina echipata cu motorizare clasica.

Lucrurile stau destul de bine insa si atunci cand vorbim despre acele tari care se bazeaza pe productia de energie arzand combustibili fosili precum carbunele sau pacura, puternici poluatori. Un exemplu in acest sens ar fi China, acolo unde se foloseste carbunele la scara larga in acest sens. Chiar si in aceste conditii, cantitatea de emisii poluante ale unei masini electrice s-a dovedit a fi cu 37% – 45% mai mica in raport cu cea a unei masini echipate cu un motor care functioneaza pe benzina sau pe motorina.â

În plus, chiar dacă nu scot gaze pe țeava de eșapament, mașinile electrice ridică în aer particule foarte fine și foarte toxicepentru oameni, potrivit unui raport al Grupului de Experti privind Calitatea Aerului din cadrul guvernului britanic, citat de BBC.

Cum se intamplă asta? Ei bine, cand vehiculele se afla in miscare, se degaja in atmosfera particule metalice generate prin frecarea dintre placutele si discurile de frana, particule din plastic care se desprind de pe cauciucuri in urma contactului cu asfaltul si nu in ultimul rand praful rezultat in urma erodarii imbracamintilor rutiere. Aceste particule au dimensiuni extrem de mici si pot fi inhalate cu usurinta, ajungand in plamani si in sistemul nostru respirator.