Reacția secretarului adjunct NATO, Mircea Geoană, după ce Rusia a cerut retragerea forțelor NATO de pe teritoriul României și Bulgariei

Gabriela del Pupo 21.01.2022, 13:12
Reacția secretarului adjunct NATO, Mircea Geoană, după ce Rusia a cerut retragerea forțelor NATO de pe teritoriul României și Bulgariei

Secretarul adjunct NATO, Mircea Geoană, a avut o primă reacție după ce Rusia a cerut retragerea trupelor și a echipamentelor NATO din România și Bulgaria, una dintre garanțiile de securitate pe care Rusia le cere Occidentului.Mesajul fost transmis vineri de ministerul rus de externe citat de Reuters, înaintea rundei de negocieri la nivel înalt SUA-Rusia care a început la Geneva.

NATO să revină la frontierele din 1997

La întâlnirea dintre Secretarul de Stat american Antony Blinken și ministrul de externe rus Serghei Lavrov, una dintre garanțiile de securitate cerute de Rusia de la țările occidentale este retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria. Federația Rusă ar dori ca NATO să revină la frontierele dinainte de 1997 când România nu era stat membru. Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avut o primă reacție la această cerere venită din partea Federației Ruse.

„Nu există în nici un fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO. Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența în țările NATO. Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem să își pună sau nu să nu își pună propriile forțe pe propriul teritoriu. Ceea ce spune Federației Ruse că este totalmente anacronic și este o întoarcere în timp, istoric vorbesc, către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară, un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa.Aceasta este zona cu adevărat a liniei roșii, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova.” a declarat Mircea Geoană pentru digi24.

Nicolae Ciuca, desemnat premier de Klaus Iohannis

Ciucă și Iohannis discută despre situația de la granița cu Ucraina

În plan intern astăzi are loc o întâlnire între prim ministrul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis în care cei doi vor discuta despre situația de la granița cu Ucraina. Întâlnirea are loc în contextul în care oficialii din mai multe state se tem de o eventuală invazie a trupelor ruse în Ucraina.

Președintele Franței și-a arătat deja disponibilitatea de a aduce trupe din Franța în cadrul exercițiilor NATO.

Dacian Cioloș, președintele USR-PLUS și fost lider al partidului european Renew Europe a fost printre primii care au salutat anunțul lui Emmanuel Macron.

„Salut decizia președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat că Franța este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României. Anunțul a fost făcut în fața șefilor militari dintr-un comandament de lângă Strasbourg, potrivit colegei noastre din grupul Renew Europe Nathalie Loiseau, care a fost prezentă la eveniment. Încă din 2016, am discutat despre o prezență a trupelor franceze în România sub steagul NATO și, cu atât mai mult cu cât contextul este extrem de tensionat la granița cu Ucraina, decizia de astăzi este una binevenită și o nouă garanție pentru țara noastră”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...