Mircea Geoană a devenit numărul 2 în NATO: ce poate însemna această funcție pentru România

Alexandru Ioanid 17.07.2019, 16:54
Mircea Geoană a devenit numărul 2 în NATO: ce poate însemna această funcție pentru România

Mircea Geoană, fost președinte PSD și fost candidat la prezidențiale, ar putea deveni numărul 2 în NATO. El ar fi în discuții extrem de avansate pentru a deveni adjunctul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

ACTUALIZARE 1: Mircea Geoană a avut o primă reacție pe Facebook, după ce a fost numit secretar general adjunct al NATO.

„Sunt mândru să fiu desemnat de către Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul Secretar General Adjunct. Este, deopotrivă, o uriaşă provocare şi o oportunitate de a reprezenta interesele Alianţei noastre, care asigură securitatea a peste 1 miliard de cetăţeni. De-a lungul carierei mele diplomatice şi politice am promovat legătura transatlantică şi integrarea euro-atlantica a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziţie cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaştere a importanţei contribuţii a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susţinerea politică şi instituţională trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea“
Mircea Geoană

ACTUALIZARE: Jens Stoltenberg a făcut și anunțul oficial pe contul său de Twitter. Mircea Geoană a fost numit adjunct al secretarului general al Alianței Nord-Atlantice.


Mircea Geoană ar putea deveni numărul 2 în Alianța Nord-Atlantică, adică adjunctul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Șeful NATO ar urma să facă anunțul oficial chiar miercuri, 17 iulie, potrivit unor surse politice.

Dacă Mircea Geoană va fi numit adjunctul secretarului general al NATO, atunci poate deveni oficialul român cu cea mai înaltă funcție deținută vreodată într-un organism internațional. Fostul candidat la prezidențiale și fostul președinte al PSD ar fi fost luat în calcul pentru această funcție în urmă cu ceva timp.

În toată această perioadă, s-au purtat discuții și negocieri și se pare că Mircea Geoană a rămas în cărți.

Cine este Mircea Geoană, omul care poate deveni numărul 2 în NATO

Mircea Geoană a condus PSD din 2005 până în 2010. El este căsătorit cu Mihaela Geoană și au împreună doi copii. Mircea Geoană a rămas în memoria colectivă cu mai multe comentarii ironice la adresa sa.

Ion Iliescu l-a etichetat drept “prostănac”, iar celebra declarație “Mihaela, dragostea mea!” a rămas și acum în memoria românilor. A fost făcută în seara alegerilor prezidențiale din 2009, atunci când rezultatele exitpoll îl dădeau drept câștigător în fața lui Traian Băsescu.

Dimineața, însă, rezultatele au arătat că, de fapt, candidatul PSD pierduse alegerile prezidențiale.

Mircea Geoană e cunoscut pentru specializarea în politică externă și, dincolo de remarcile ironice din țară, a fost văzut întotdeauna ca un bun diplomat. A fost ambasadorul României în Statele Unite și ministru de Externe în Guvernul Năstase.

Ce înseamnă pentru România funcția pe care ar putea să o ocupe Mircea Geoană

România a aderat la NATO pe 29 martie 2004. Bucureștiul a marcat, anul acesta, 15 ani de la acel moment. Fiind membră a Alianției Nord-Atlantice, țara noastră ia parte la misiunile NATO și se bucură de aceleași privilegii ca celelalte țări.

În misiunile NATO, România contribuie, în prezent, cu 887 de militari români. Ei sunt detașați în Kosovo, Afghanistan, Polonia și pe lângă structurile Alianței. De asemenea, soldați americani sau ai altor țări membre NATO vin frecvent în România pentru exerciții comune.

După atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, România, ca aliat NATO, a luat parte activ la lupta împotriva terorismului internaţional.

Dacă funcția de adjunct al secretarului general al NATO va fi ocupată de un român, atunci țara noastră are de câștigat. Un oficial român la vârful NATO poate influența anumite decizii sau poate gândi strategii inclusiv în favoarea României.

Jens Stoltenberg ocupă în prezent funcția de secretar general al NATO, poziție din care conduce Alianța Nord-Atlantică. Stoltenberg este originar din Norvegia.

Urmăriți Impact.ro și pe