Cererile Rusiei pentru Occident. Moscova a anunțat că vrea ca forțele NATO să părăsească România și Bulgaria

Beatrice Dumitru 21.01.2022, 11:47
Cererile Rusiei pentru Occident. Moscova a anunțat că vrea ca forțele NATO să părăsească România și Bulgaria

Situația de la granițele Ucrainei a pus Occidentul pe jar. Kievul a avertizat că Rusia „aproape a finalizat” adunarea trupelor care așteaptă ordinul lui Vladimir Putin pentru a invada Ucraina. În acest moment critic, SUA șin Rusia se așează din nou la masa tratativelor. Printre cererile adresate Occidentului, Moscova vrea ca trupele NATO să părăsească România și Bulgaria.

Rusia vrea ca trupele NATO sa părăsească România și Rusia

Rusia și SUA se întâlnesc la Geneva, unde Moscova așteaptă răspunsuri la solicitările sale pentru Occident, într-un proiect de pact pentru securitate. Rusia cere, printre altele, garanții obligatorii din punct de vedere juridic de la NATO, înclusiv că își va opri expansiunea în est și va reveni la granițele sale din 1997.

Altă solicitare a Moscovei prevede ca forțele NATO să părăsească România și Bulgaria, a anunțat Ministerul de Externe rus, cu doar câteva ore înainte de întâlnirea dintre Serghei Lavrov și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Răspunzând la o întrebare despre ce ar însemna asta pentru Bulgaria și România, care au aderat la NATO după 1997, ministerul a spus că Rusia dorește ca toate trupele, armele și alte echipamente militare străine să fie retrase din aceste două țări, notează Reuters.

 Cererile Rusiei pentru Occident. Moscova a anunțat că vrea ca forțele NATO să părăsească România și Bulgaria
Franța trimite trupe în România.

Dacă guvernul SUA are nevoie de timp suplimentar, atunci acest lucru poate fi discutat. Dar așteptăm un răspuns scris”, a precizat Vladimir Cijov, reprezentantul permanent al Rusiei la UE.

Franța trimite trupe în România

În contextul crizei de la granițele Ucrainei, unde Moscova a masat peste 127.000 de soldați și rachete cu rază medie de acțiune tip Iskander, care pot lovi ţinte aflate până la 700 kilometri distanţă, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a trimite trupe în România în cadrul misiunilor NATO.

Ne angajăm să participăm la noi misiuni pentru consolidarea prezenţei militare avansate, în special în România, dacă acest lucru se va decide. Este vorba de contribuţia armatei noastre la echilibrul din Europa”, a declarat Emmanuel Macron.

De asemenea, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că va fi crescută prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că există o obligaţie în termenii Articolului 5 din Tratatul NATO, de a apăra aceste state.

Urmăriți Impact.ro și pe