Reacţia prezentatoarei Eda Marcus când a aflat că României i-a fost anulat votul la Eurovision. „Nu cred”. Video

Iancu Andreea 16.05.2022, 12:34
Reacţia prezentatoarei Eda Marcus când a aflat că României i-a fost anulat votul la Eurovision. „Nu cred”. Video

În scandalul izbucnit la Eurovision 2022 nu s-a făcut deocamdată lumină. Mai mult, noi informații din partea Televiziunii Române vin să întărească ideea că regulile nu au fost respectate de către organizatori. Eda Marcus, prezentatoarea care ar fi trebuit să anunțe punctajul juriului de specialitate din partea țării noastre, a dezvăluit reacția sa din timpul transmisiunii în direct, când legătura cu Torino a fost anulată de organizatori, invocând motive tehnice inexistente. Aceasta a povestit ce s-a întâmplat cu câteva secunde înainte de preluarea legăturii.

Cum a reacționat Eda Marcus, prezentatoarea desemnată să intre în direct la Eurovision 2022, după ce i s-a refuzat legătura

Spectacolul muzical desfășurat anul acesta la Torino, Italia, este în continuare umbrit de un scandal uriaș. Mai multor țări li s-a anulat punctajul juriului de specialitate, inițiativă anunțată de organizatorii Eurovision 2022 printr-un comunicat oficial, care semnala „nereguli” ale jurizării. În plus, acelorași state nu li s-a permis să intre în direct pentru a anunța punctele, iar România s-a regăsit printre ele. Eda Marcus, prezentatoarea TVR desemnată să intre în direct, a rămas uimită în momentul în care nu a mai intrat în legătură cu Italia.

Moderatoarea a publicat pe contul său de Instagram o înregistrare cu momentul în care se afla la câteva secunde distanță de a transmite punctele juriului de specialitate din partea României. EBU (European Broadcasting Union) anunța în direct că există probleme tehnice, astfel că punctajul a fost transmis de către reprezentantul oficial al instituției. „Nu cred” s-a auzit pe filmare, în timp ce Mika anunța că televiziunea din România nu poate intra în legătură directă, deși fuseseră făcute repetiții cu puțin timp înainte.

„Aceasta este o înregistrare în timp real după ce ne-a fost refuzată intrarea în transmisiunea principală Eurovision pe motive tehnice. Înregistrarea aceasta este de fapt dovada că acele motive tehnice nu au existat, au fost doar un pretext. Au sărit pur şi simplu peste noi ca şi când nu am fi existat”, a scris Eda Marcus.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eda Marcus (@eda_marcus)

România a solicitat clarificări oficiale din partea organizatorilor

Iuliana Marciuc, șefa delegației României la Eurovision a precizat că în timpul repetițiilor de la Torino, în care s-a exersat inclusiv anunțarea punctelor, EBU „nu a dat niciun semn că ceva ar fi în neregulă cu votul nostru, împreună am aflat modificarea rezultatelor juriului de la executive superviser, cel pe care l-ați văzut”, potrivit tvr.ro.

„În cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferinţe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziţionare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiţia de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenţia organizatorului de a opera modificări asupra votului juraţilor României”, a precizat TVR într-o primă reacție la scandalul izbucnit la Eurovision.

Organizatorul show-ului a transmis într-un comunicat de presă că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Punctajele acestora au fost înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală. Statele afectate de această măsură au fost Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

Reacția prezentatoarei Eda Marcus, după ce României i s-a anulat votul la Eurovision
Un reprezentant al EBU a transmis punctajul României din partea juriului de specialitate

Cu toate acestea, reprezentanții TVR au menționat că „nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României. Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator”.

Juriul național al României acordase punctajul maxim de 12 puncte Republicii Moldova, în timp ce la transmisiunea în direct, punctele anunțate de reprezentantul EBU au fost acordate Ucrainei. TVR a solicitat organizatorilor Eurovision 2022 să furnizeze, în mod oficial, motivele pentru care punctele României au fost înlocuite și ce a dus la anularea transmisiunii directe cu Eda Marcus. Deocamdată, nu există o poziție oficială din partea EBU.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...