Scandal uriaș la Eurovision. Tentativă de manipulare a voturilor, România este vizată direct

Stan Filon 15.05.2022, 10:43
Scandal uriaș la Eurovision. Tentativă de manipulare a voturilor, România este vizată direct

Este scandal de proporții la Eurovision, după ce organizatorul concursului a eliminat juriile din șase țări din calculul notelor finale pentru melodiile concurente! Sunt suspiciuni majore legate de o tentativă de manipulare a rezultatelor! Organizatorul evenimentului a vorbit despre neregularități, potrivit unui comunicat oficial al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU). Se pare că și România este suspectată de fraudă.

Tentativă de manipulare a voturilor la Eurovision 2022

Așadar, concursul Eurovision 2022 este pe cale să rămână în istorie pentru scandalul care urmează! Organizatorul evenimentului a eliminat juriile din șase țări din calculul notelor finale pentru melodiile concurente, din cauza unor neregularități. Chiar dacă nu a fost numită nicio țară, o publicație spune că ar fi vorba despre juriul din România, alături de cele din Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru.

Mai exact, organizatorul Eurovision 2022 anunță în comunicatul emis chiar în noaptea finalei că juriile din cele șase țări au fost eliminate din calculul final al notelor după ce un observator independent a detectat „anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări” la votul din semifinale.

Tentativa de manipulare a voturilor la Eurovision 2022
Tentativa de manipulare a voturilor la Eurovision 2022

România s-ar afla în mijlocul scandalului

Potrivit regulamentului Eurovision, fiecare dintre cele 40 de țări participante a furnizat în finală câte două seturi de note pentru cei 25 de finaliști: notele juriului și notele publicului. În timpul finalei, notele oferite de juriile din mai multe țări nu au fost anunțate din studiourile televiziunilor partenere, ci de un reprezentant al organizatorilor. Acest lucru s-a întâmplat și cu România, acolo unde Eda Marcus nu a mai apărut de la București pentru a anunța rezultatele votului național, aceasta fiind „încocuită” de un șef de la Eurovision, care a anunțat votul României în direct de la…Torino!

Mai mult decât atât, punctajul oferit de România a surprins pe toată lumea care privea la acea oră din țară la tv. Astfel, șocant a fost nu neapărat că țara noastră a oferit 12 puncte Ucrainei (poate explicabil pe fondul unui trend emoțional legat de război), ci mai ales că Republica Moldova nu a primit niciun punct de la noi. Și mai ciudat, votul de la Chișinău nu a conținut niciun punct pentru România, în mod normal țara noastră fiind „abonată” la 12 puncte de peste Prut.

Iată comunicatul oficial al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU):

„În cadrul analizei votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări.

Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un istoric de vot similar). Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent al votului.

EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influența rezultatele și/sau rezultatul votului”, spune comunicatul oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe