EXCLUSIV

Primele reacții după ce România a fost acuzată de fraudă la Eurovision. Cezar Ouatu: „Iuliana Marciuc știe ce s-a întâmplat”

Ana Maria Păsat, Alexandru Catalan 15.05.2022, 13:36
Primele reacții după ce România a fost acuzată de fraudă la Eurovision. Cezar Ouatu: „Iuliana Marciuc știe ce s-a întâmplat”

Eurovision 2022 s-a încheiat aseară, declarând învingătoare Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu piesa „Stefania”. După un punctaj uluitor de 631 de voturi, ucrainenii conducând detașat clasamentul final, astăzi, organizatorii show-ului au anunțat că punctajele acordate de juriile din șase țări, printre care și România, au fost eliminate de EBU, din cauza identificării unor „modele neregulate de vot”. După acuzațiile de fraudă lansate la adresa țării noastre, Cezar Ouatu și Mihai Trăistariu, doi artiști care au trecut prin experiența Eurovision, au oferit primele reacții în exclusivitate pentru impact.ro.

România, acuzată de fraudă la Eurovision 2022

Spectacolul muzical din urmă cu o seară, care a reunit pe scena de la Torino, Italia, reprezentanții a 25 de state din Europa și Australia, a stabilit câștigătoare echipa Ucrainei. Însă rezultatul final și multe evenimente petrecute de-a lungul ediției cu numărul 66 din istoria Eurovision au ridicat semne de întrebare. În plus, un comunicat transmis duminică dimineața de către EBU, organizatorul evenimentului, arată că „după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale au fost identificate anumite modele de vot neregulate, în rezultatele a șase țări”.

Printre acestea se află inclusiv România, care, practic, este acuzată de fraudă de către organizatori. Polonia, Georgia, San Marino, Azerbaidjan și Muntenegru se află și ele pe lista neagră. Acestea sunt statele pentru care, pe parcursul anunțării voturilor, nu au existat legături directe cu reprezentanții țărilor, ci punctajele au fost citite de către organizatorul Eurovision. Pentru a stabili rezultatele, EBU susține că a calculat un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală, pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar.

Primele reacții după acuzațiile de fraudă asupra României la Eurovision
Reprezentanta României, Eda Marcus, nu a mai intrat în direct să anunțe voturile juriului, un reprezentant EBU dezvăluind punctajele

Cezar Ouatu, primele reacții după scandalul în care suntem implicați

În urma scandalului apărut după comunicatul oficial al EBU, Cezar Ouatu, fostul reprezentant al României la Eurovision în 2013, a vorbit în exclusivitate pentru impact.ro despre acuzațiile de fraudă lansate către țara noastră. Artistul consideră că este vorba despre o enigmă care planează asupra voturilor transmise în urmă cu o seară, care nu se aliniază la solidaritatea obișnuită dintre România și Republica Moldova. Cele două țări primeau reciproc, una de la cealaltă, punctaje mari, dată fiind frăția celor două națiuni.

Pe de altă parte, contratenorul, care s-a clasat pe locul 13 în marea finală organizată la Malmo, în Suedia, în 2013, consideră că cei care cunosc cel mai bine situația sunt membrii delegației României, în frunte cu Iuliana Marciuc, reprezentanta TVR. De asemenea, Ouatu susține că există multe semne de întrebare și în privința juriului român care a acordat voturile.

„TVR ar trebui să răspundă, până una alta suntem acuzați de fraudă, iar doamna Iuliana Marciuc și cei din delegație știu ce s-a întâmplat acolo. Am fost șocat să aștept votul nostru și să apară în loc reprezentantul EBU. E o enigma și cu cine a fost în juriu.. Până una alta, piesa noastră merita în top 10. Ucraina măcar din bun simț artistic, exceptând solidaritatea noastră față de ei sau faptul că le am dat 12 puncte, putea să ne dea măcar 4. Iar în meciul România-Moldova 0 puncte de ambele părți. Noi suntem naționaliști cu alții, dar uităm să fim între noi.”, a declarat Cezar Ouatu pentru impact.ro.

Primele reacții după acuzațiile de fraudă asupra României la Eurovision
Cezar Ouatu a reprezentat România la Eurovision în 2013

Mihai Trăistariu: „EBU a dorit să scoată Ucraina în fața”

Înainte de marea finală Eurovision 2022, mai multe case de pariuri și zvonuri indicau drept câștigătoare echipa Ucrainei, dată fiind și solidaritatea de care statul s-a bucurat la nivel global de la debutul războiului cu Rusia. Mihai Trăistariu, cel care a reușit să obțină una dintre cele mai bune poziții din istoria participărilor României la Eurovision cu piesa Tornero, susține că organizatorii ar fi complotat pentru a aduce pe prima poziție Ucraina.

Artistul nu își amintește de o astfel de acuzație de fraudă pe parcursul participărilor noastre și, la fel ca și Cezar Ouatu, Mihai Trăistariu a observat neconcordanța punctajului obținut și acordat de România și Republica Moldova. Artistul consideră că programul utilizat pentru calcularea voturilor nu a funcționat corespunzător.

„Anularea voturilor României e o măgărie. Nu-mi amintesc un caz similar în istoria participărilor noastre. Am avut o situație când am fost eliminați fiindcă TVR nu-și plătise cotizația de 100.000 de euro către EBU, dar nu și situația întâlnită aseară. Am văzut tot felul de comentarii pe forumurile internaționale dedicate Eurovision și mulți au discutat și despre chestia asta. Juriul EBU a invocat că nu se face legătura cu anumite țări și au precizat că notele vor fi date de calculator. Ori, Moldova ne-a dat zero puncte, iar noi, lor, același punctaj. Aici e măgăreața, fiindcă nu are cum să stea așa situația în realitate. Computerul acela e dubios.”, a precizat Mihai Trăistariu.

Primele reacții după acuzațiile de fraudă asupra României la Eurovision
Mihai Trăistariu se clasa pe locul 4 în finala Eurovision 2006

„Cu atâția ucraineni refugiați în România, nu am primit niciun punct”

Iar lipsa voturilor obținute de România din partea moldovenilor au fost cu atât mai greu de acceptat cu cât piesa „Trenuleț”, cu care trupa Zdob și Zdub a participat în concurs, a avut drept tematică exact frăția care leagă cele două țări. Pe de altă parte, susținerea și solidaritatea românilor pentru refugiații ucraineni ar fi trebuit să îi miște pe cetățenii care au făcut din România o a doua lor casă.

„Moldovenii au cântat o melodie anul acesta exact pe tema București- Chișinău și au vorbit despre frăția noastră. Deci, exclus varianta cu zero puncte. Ori, calculatorul a dat 12 puncte Ucrainei, din partea României. Iar ucrainenii nu ne-au dat nimic. Cu atâția ucraineni refugiați în România, nu am primit niciun punct. Eu, în blocul în care stau avem trei familii de ucraineni. Mă întreb, atâtea familii de ucraineni care stau gratis la români și nici măcar un punct? Măcar un punct pentru atâtea familii aflate la noi în țară! Pentru atâtea vieți salvate! După părerea mea, e o chestie dubioasă în cele întâmplate. Rămân cu convingerea personală că EBU a dorit să scoată Ucraina în fața!”, a explicat Mihai Trăistariu, în exclusivitate pentru impact.ro.

Reprezentantul României la Eurovision 2022, WRS, s-a clasat pe locul 18 din cele 25 de poziții, cu un punctaj de numai 65 de voturi. Pe de altă parte, Republica Moldova, reprezentată de trupa Zdob și Zdub, a cucerit publicul și a reușit să obțină un loc în primii 10 finaliști, cu 253 de puncte, clasându-se pe locul 7.

Urmăriți Impact.ro și pe