Reacția Franței și Germaniei, după șantajul Rusiei că va opri gazele. „Nu vom accepta metoda de plată cerută de Moscova”

Beatrice Dumitru 31.03.2022, 19:18
Reacția Franței și Germaniei, după șantajul Rusiei că va opri gazele. „Nu vom accepta metoda de plată cerută de Moscova”

După sancțiunile dure dictate de Occident împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul din Ucraina, Vladimir Putin amenință că oprește gazele în Europa, daca țările nu vor plăti contractele în ruble. Franța și Germania au respins categoric decizia și au anunțat că se pregătesc de sistarea gazului de la Moscova. „Este teribil să fii dependent de energia rusă”, a spus cancelarul austriac.

Europa respinge decizia Rusiei

Vladimir Putin a declarat că, potrivit unui nou decret semnat privind comerțul cu gaze naturale cu „țări neprietenoase”, companiile din Europa vor trebui să-și deschidă conturi la băncile rusești și să plătească contractele în ruble.

Franța și Germania se pregătesc pentru sistarea livrărilor de gaze din Rusia, a declarat ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire, după ce președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova va închide robinetele pentru țările din Uniunea Europeană, dacă nu respectă cererea Kremlinului. „Nu facem acte de caritate”, a transmis liderul de la Kremlin, notează The Telegraph.

Reacția Franței și Germaniei, după șantajul Rusiei că va opri gazele. „Nu vom accepta metoda de plată cerută de Moscova”

Ar putea exista o situație de mâine în care să nu mai existe gaz rusesc. Depinde de noi să ne pregătim pentru aceste scenarii și ne pregătim„, a declarat Bruno Le Maire, după discuțiile de la Berlin cu omologul său german Robert Habeck.

Este un sentiment teribil să fii dependent de energia rusă în acest moment. Trebuie să asigurăm aprovizionarea cu energie pentru a ne asigura că economia funcționează, deoarece gazul care vine din Rusia nu este folosit doar pentru gospodării, ci și pentru industrie, iar prosperitatea trebuie menținută”, a spus cancelarul austriac Karl Nehammer.

Țările occidentale nu vor plăti gazele în ruble

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că țările occidentale vor continua să plătească pentru gazul rusesc în euro sau dolari, deși Rusia schimba unilateral contractele și cere plata în ruble. Astfel, cei doi miniștri au declarat că s-au angajat să respecte acordurile existente cu Moscova privind efectuarea plăților pentru livrările de gaze.

Ne-am uitat la contractele pentru livrările de gaz. Se spune că plățile se fac în euro, uneori în dolari și am spus clar în conversația mea cu președintele rus că așa va rămâne”, a spus Olaf Scholz, făcând referire la un apel telefonic cu Vladimir Putin de miercuri.

Contractele sunt în euro și trebuie plătite în euro și vor fi plătite în euro. Nu vom accepta metoda de plată a gazului în altă monedă decât cea prevăzută în contract”, a declarat și ministrul francez.

Gazprombank a fost desemnată ca bancă autorizată care va deschide conturi speciale în ruble pentru cumpărătorii de gaze din țările din Europa și va vinde valută pentru conversia în ruble pentru plata gazelor la licitațiile Bursei de la Moscova, a informat agenția rusă TASS, preluată de CNN.

Banca Rusiei trebuie să stabilească în termen de 10 zile procedura de deschidere a conturilor speciale în valută pentru cumpărătorii străini de gaze.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...