Reacția Europei după ce Viktor Orban a postat harta Ungariei Mari. Cum a fost ”pus la colț” premierul maghiar

Diana Radu 07.05.2020, 19:08
Reacția Europei după ce Viktor Orban a postat harta Ungariei Mari. Cum a fost ”pus la colț” premierul maghiar

Viktor Orban, premierul Ungariei a postat pe pagina sa de Facebook o hartă a „Ugariei mari” în componența căreia se aflau Transilvania, Slovacis și Croația. Postarea premierul ungar a atras un val de critici din partea liderilor acestor țări.

Premierul Ungariei, tras la răspundere de liderii unor țări europene, după ce a postat harta Ungariei Mari

Zoran Milanovic, președintele Croației, stat ce deține președinția rotativă a UE a reacționat joi pe pagina sa de Facebook vizavi de postarea făcută de Viktor Orban. Acesta le-a transmis studenților să nu distribuie și să nu posteze pe Facebook astfel de hărți.

Sunt provocări ale celor care știu foarte bine că aceste hărți vor rămâne doar în dulap. Învățați din istorie, dar priviți spre viitor. Croația este o țară europeană modernă. În dulapurile noastre și în arhive sunt multe hărți istorice care arată țara noastră mult mai mare decât e acum. În arhivele multor țări sunt astfel de hărți. Nu le distribuiți și nu le puneți la profil. Nu sunt relevante azi și îi supără pe vecinii noștri”, a scris Milanovic, președintele Croației.

viktor orban, premierul unagariei, croatia, sclovenia, reactie, harta ungariei mari
Zoran Milanovic, președintele Croației

La rândul său și președintele Sloveniei, Borut Pahor a reacționat și a condamnat postarea lui Viktor Orban. „Este de înțeles și corect faptul că postările recurente a unor hărți care pot fi percepute ca expresia unor revendicări teritoriale sunt tratate cu atitudini de respingere și îngrijorare de publicul democratic, inclusiv de către mine, în calitate de președinte al republicii”, a declarat Borut Pahor.

Viktor Orban le-a urat succes elevilor care urmează să susțină examenul de bacalaureat la istorie pe pagina sa de Facebook. În aceeași postare, acesta a postat și o fotografie cu harta „Ungariei mari”.

Harta „Ungariei Mari” se află în biroul lui Viktor Orban sub forma unui glob pământesc și este copia unui original realizat de cartograful maghiar Laszlo Perczel în 1862. De asemenea, și românii au reacționat la postarea lui premierului ungar și au ținut să-i dea câteva replici.

„Îmi pare rău colegule, globul tău trebuie să fie făcut în China. Ştiu că iubeşti România şi visezi despre munţii ei frumoşi, şi eşti întâmpinat oricând, dar rămâi la realitate”, este comentariul unui român.