Se mai dau amenzi până la sfârșitul stării de urgență? Ludovic Orban a lămurit situația

Diana Radu 07.05.2020, 15:21
Se mai dau amenzi până la sfârșitul stării de urgență? Ludovic Orban a lămurit situația

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstuțională ordonanța de urgență prin care valoarea amenzilor pentru nerespectarea interdicțiilor s-a mărit. Ce înseamnă acest lucru și ce spune Ludovic Orban, se mai dau sau nu amenzi până la sfârșitul stării de urgență?

Ludovic Orban a lămurit situația amenzilor

Premierul a anunțat joi că se vor da în continuare amenzi pentru nerespectarea ordonanțelor militare până pe data de 15 mai, însă valoarea acestora va fi cea inițială și anume cea cuprinsă între 100 și 5.000 de lei.

„Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi, numai că se dau amenzile la nivelul anterior Ordonanței de Urgență. Dacă a fost declarat neconstituțional un articol, declararea ca nceconstituțional poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Când vom avea și motivarea vom înțelege cu adevărat care sunt toate consecințele legale”, a declarat premierul.

amenzi, politia, stare de urgenta, ludovic orban
Ludovic Orban a lămurit situația amenzilor

De asemenea, Ludovic Orban a mai precizat că executivul va face o analiză a vedea dacă se impune un act normativ pentru o eventuală amnistie a celor care au fost amendați în baza OUG declarată neconstituțională de CCR.

„Vom face o analiză a situației plății încasării amenzilor și în funcție de asta vom lua decizia dacă luăm în calcul o amnistie”, a declarat premierul.

Cât despre decizia CCR de a declara neconstituțională ordonanța militară care prevede mărirea amenzilor, Orban spune că este o decizie „împotriva ordonii de drept”.

„Mi  se pare o decizie împotriva ordinii de drept dată în favoarea celor care nu au respectat regulie, dată în dispretul milioanelor care au respectat regulile și au contribuit la menținerea în limite rezonabile a răspândirii coronaviruslui.Valoarea inițială a amenzilor era cuprinsă între 100 și 5.000 de lei. Ulterior, prin OUG, guvernul a mărit cuantumul amenzilor la 2.000 de lei până la 20.000 de lei”, a mai spus Orban.

Urmăriți Impact.ro și pe