Reacția Chișinăului după acuzele dure date de Moscova: „Formațiunea Grup Operativ al Trupelor Ruse se află ilegal pe teritoriul țării noastre”

Elena Avramescu 22.07.2022, 12:55
Reacția Chișinăului după acuzele dure date de Moscova: „Formațiunea Grup Operativ al Trupelor Ruse se află ilegal pe teritoriul țării noastre”

În cursul zilei de vineri, Chișinăul a ținut să dea replica după ce oficialii ruși din MAE de la Moscova au făcut atacuri constante. Mai precis, aceștia au declarat că Republica Moldova încearcă din răsputeri să saboteze rotația trupelor ruse din Transnistria prin orice mijloace, pentru a nu permite Rusiei să aducă armament modern pentru militarii ruși din această regiune separatistă.

Chișinăul reacționează la acuzațiile aduse de Moscova

„Țara noastră respinge acuzațiile lansate, cu mențiunea explicită că în cazurile de neautorizare a intrării anumitor militari ruși au fost legate de necorespundere cu criteriile stabilite în mecanism. Astfel, nu a fost permisă intrarea ofițerilor așa-numitului Grup Operativ al Trupelor Ruse, formațiune care se află ilegal pe teritoriul țării noastre și care încalcă statutul de neutralitate”, a notat diplomația de la Chișinău într-un comunicat de presă.

În acest sens, MAEIE ține să reamintească poziția autorităților din Moldovacu privire la necesitatea reluării necondiționate a procesului de retragere a trupelor ruse și a depozitelor de muniții din Moldova. Astfel că Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău este de părere că acele cazuri de neautorizare a intrării în țară a militarilor ruși care trebuia să facă rotația în Transnistria aveau strânsă legătură cu necorespunderea cu mecanismul instituit pentru a asigura o bună circulație coordonată de ambele părți a personalului militar rus.

Totul a pornit de la declarațiile directorului celui de-al doilea departament CSI al Ministerului de Externe al Rusiei, Alexei Polișciuc, care a spus că Republica Moldova încearcă să saboteze intenționat rotația trupelor ruse în regiunea transnistreană.

Rusia, despre Transnistria. Cum vrea Moscova sa rezolve problema in regiunea separatista a Republicii Moldova
Rusia, in conflict cu Republica Moldova

„Pe aeroportul din Chișinău, ofițeri ruși care se aflau în drum spre Transnistria pentru a încadra contingentul rus pe bază de rotație au fost reținuți de multe ori fără nicio explicație. Considerăm astfel de acțiuni ca fiind neprietenoase și reacționăm întotdeauna la ele în mod corespunzător”, a declarat Alexei Polișciuc, directorul celui de-al doilea departament CSI al Ministerului de Externe al Rusiei.

În plus, se știe că încă din anul 2015 Republica Moldova a decis să nu mai permită această rotație a trupelor ruse, cerând chiar și la Adunarea Generală a ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său.

Însă asta nu este tot, deoarece Igor Sokorenko, adjunctul șefului de Stat Major al Forțelor Terestre Ruse, este convins de faptul că Moldova încearcă prin toate mijloacele să împiedice de noi livrări de echipamente și echipamente militare rusești către regiunea transnistreană.

„Aceasta situație este cauzată de faptul că a fost închisă secțiunea transnistreană a frontierei de stat dintre Ucraina și Republica Moldova de către autoritățile de la Kiev, dar și după denunțarea acordului cu Rusia privind tranzitul unităților militare ale Federatiei Ruse si mărfurilor militare prin teritoriul Ucrainei”, a spus acesta.

Rusia critică autorităţile moldovene pentru interzicerea mediei ruse

Rusia vine cu o nouă acuzație către Republica Moldova, spunând că s-ar fi adoptat o lege care interzice media rusească şi astfel se combate memoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei, așa cum este numită de Moscova cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Oare crede în mod serios Chişinăul că interzicând panglicile Sf. Gheorghe şi glorificându-i pe criminalii româno-fascişti, împreună cu românizarea şi o propagandă rusofobă frenetică în mass-media în legatură cu situaţia din Ucraina fac ca imaginea Republicii Moldova să fie atractivă pentru transnistreni?.

Ţara noastră va continua să asigure pacea pe Nistru şi să contracareze orice posibile provocări şi tentative de destabilizare. Acest lucru este în interesul locuitorilor atât din Republica Moldova, cât şi din Transnistria”, a spus prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din senatul rus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...