RCS-RDS, amendată din cauza unui post de televiziune. Ce ajunseseră să-i facă lui Adrian Sârbu

Iancu Andreea, Ana Ionescu 17.12.2021, 08:17
RCS-RDS, amendată din cauza unui post de televiziune. Ce ajunseseră să-i facă lui Adrian Sârbu

Un post de televiziune din România a primit o veste bună în urma celei mai recente ședințe a CNA, după ce forul audiovizual a stabilit că RCS-RDS va fi amendată. Compania de cablu nu respectase anumite prevederi legale care vizau postul TV, astfel că este nevoită să achite o amendă serioasă.

Motivul pentru care RCS-RDS a fost amendată. Ce a făcut compania de cablu unui post de televiziune

Consiliul Național al Audiovizualului a stabilit ca RCS-RDS să fie amendată cu o sumă importantă, după ce compania a încălcat o regulă a audiovizualului. Această penalizare a venit în urma unei plângeri făcute de către Adrian Sârbu, cel care apare în calitate de patron al postului de televiziune. Conform decizie CNA, compania RCS-RDS trebuie să plătească o amendă, în urma neregulilor de care se face vinovată.

Întregul conflict dintre Adrian Sârbu și RCS-RDS (Digi) a apărut după ce fostul patron de la Pro TV a acuzat compania de cablu că nu a inclus Aleph News, postul de televiziune pe care îl conduce în prezent, în grupul cu canalele de știri din grila de programe. Acest fapt este menționat inclusiv în lege.

Faceţi abuz de poziţie dominantă! Încalcaţi legea în mod repetat din martie 2021, când trebuia să introduceţi Aleph News în grupul de posturi de news, preciza Sârbu reprezentatului RCS-RDS în şedinţa forului audiovizual din 23 noiembrie.

RCS-RDS amendat din cauza unui post de televiziune
Adrian Sârbu are câștig de cauză în scandalul cu RCS-RDS

Plângerea lui Sârbu a fost întemeiată. Ce a decis CNA

În urmă cu aproximativ o lună de zile, forul audiovizual constata că Adrian Sârbu avea dreptate. La acel moment, CNA lua decizia de a atenționa furnizorul de cablu și de a oferi un termen de două săptămâni pentru a remedia problema cu postul Aleph News.

La o lună distanță de la plângerea emisă de Adrian Sârbu, Digi nu reușise să rezolve problema. În plus, reprezentanții  RCS-RDS susțin că o problemă tehnică, ce nu permite deocamdată adăugarea Aleph News în grupul cu posturile de știri, se află la baza acestui conflict. RCS-RDS a anunțat că abia la începutul anului viitor se va putea schimba ordinea programelor din grilă.

Cadrul legal, favorabil pentru patronul Aleph News

Conform Deciziei nr. 72 din 2 februarie 2012, Adrian Sârbu a emis o plângere întemeiată. Legea prevede:

Articolul 4:

(2)Alocarea în frecvenţă a serviciilor de programe se face cu respectarea următoarelor cerinţe:

a)serviciile de programe de televiziune se grupează în funcţie de categoria lor tematică;
b)serviciile de programe de radio se alocă în frecvenţă după serviciile de programe de televiziune.

Urmăriți Impact.ro și pe