Războiul Rusiei în Ucraina a consolidat flancul estic al NATO și a apropiat statele neutre de alianța nord-atlantică

Andrei Dumitrescu 19.05.2022, 10:01
Războiul Rusiei în Ucraina a consolidat flancul estic al NATO și a apropiat statele neutre de alianța nord-atlantică

Numărul de trupe sub comanda NATO staționate pe flancul estic al alianței – inclusiv România – a ajuns la 40.000, un număr de aproape 10 ori mai mare decât anul trecut.

Datele NATO arată că în februarie 2021, cu un an înaintea invaziei Rusiei, erau staționați 4.650 de soldați sub comandă directă. Aceste trupe erau staționate în patru grupuri de luptă multinaționale situate în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

Rusia a început să desfășoare trupe și capacități militare de-a lungul graniței cu Ucraina la finalul anului trecut și în ianuarie, argumentând mișcarea ca fiind una defensivă față de aspirația Ucrainei la NATO și expansiunea estică a alianței transatlantice.

NATO și cei 30 de membri ai săi au reacționat la acumularea de trupe rusești prin consolidarea pozițiilor lor estice cu mai multe trupe și capacități.

40.000 de trupe sub comanda NATO

La o lună după începutul invaziei Rusiei, NATO avea 40.000 de trupe aliate sub comandă directă, fiecare grup de luptă fiind puternic întărit – cel al Poloniei a trecut de la 1.010 trupe la 10.500 – în timp ce patru noi grupuri de luptă au fost înființate în Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.

În plus, multe state europene au solicitate suplimentarea trupelor americane pe teritoriul lor, în cadrul unor acorduri bilaterale, ceea ce a urcat numărul soldaților americani în Europa la aproximativ 100.000. Acesta este cel mai mare număr de soldați americani aflați pe teritoriul european din 2005 încoace.

Rusia ar putea sa-si vada cu ochii marea frica

Totodată, agresiunea Rusiei i-a determinat pe membrii europeni ai NATO să se angajeze pentru majorarea semnificativă a cheltuielilor de apărare pentru a atinge obiectivul alianței de 2% din PIB. De asemenea, membrii NATO au început o „resetare” a strategiei lor, promițând să consolideze și mai mult desfășurările și capacitățile la sol, pe mare și în aer.

„Ariciul”, unul dintre cele mai mari exerciții militare NATO în Europa

NATO desfășoară în aceste zile unul dintre cele mai mari exerciții militare din țările Baltice, în Estonia, denumit „Ariciul”. Printre cele 10 state implicate în exercițiu se află și Finlanda și Suedia.

Aproximativ 15.000 de soldați iau parte la exercițiul militar.

Exercițiul are ca scop „îmbunătățirea pregătirii și interoperabilitatea” forțelor sale, iar NATO a anunțat că „Ariciul” a fost planificat înaintea invaziei Rusiei în Ucraina.

Locul de desfășurare se află la doar 64 de kilometri de cea mai apropiată bază militară a Rusiei și are ca scop simularea unui atac împotriva Estoniei venit din partea rusă.

Rusia a împins Suedia și Finlanda în NATO

Războiul provocat de Rusia în Ucraina a făcut ca două state europene – Suedia și Finlanda – să solicite în mod oficial alăturarea la alianța de apărare, ceea ce va duce la dublarea efectivă a frontierei comune a alianței cu Rusia.

Miercuri, 18 mai, cele două state au depus, împreună, candidaturile pentru aderarea la alianța nordatlantică, renunțând astfel la politica de nealiniere.

„Acesta este un moment istoric, un moment istoric pentru securitatea noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la primirea cererilor de aderare ale celor două state.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că aderările celor două state nu reprezintă „o amenințare”, dar va exista o reacție din partea Rusiei dacă vor urma desfășurări militare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...