Noua prioritate a NATO, în contextul conflictului pornit de Rusia: „Face parte din noul tip de război”

Ana Anitoiu 17.05.2022, 12:36
Noua prioritate a NATO, în contextul conflictului pornit de Rusia: „Face parte din noul tip de război”

Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, a vorbit, marți, despre noua prioritate a NATO, în contextul conflictului pornit de Rusia. Oficialul a precizat că aceasta face parte din noul tip de război.

Care este noua prioritate a NATO

Mircea Geoană a vorbit despre noua prioritate a NATO în cadrul unei conferințe despre digitalizarea globală și diplomația cibernetică. Secretarul general adjunct al Alianței Atlanticului de Nord a spus că domeniul securității cibernetice face parte din noul tip de război.

„În ziua invaziei (Ucrainei, n.r.) de către Rusia, au avut loc atacuri cibernetice la scară mare asupra guvernului, armatei şi infrastructurii critice. Folosirea în continuare a acestor atacuri are ca scop întreruperea sau oprirea sistemului de apărare cibernetică al Ucrainei”, a spus Mircea Geoană.

Oficialul a spus că, în opinia lui, consolidarea securității cibernetice este esențială pentru a crește reziliența societăților aliate și pentru securitatea oamenilor, atât pe timp de pace, cât și în momente de criză sau de conflict.

„Este un aspect crucial pentru rolurile de apărare şi descurajare, de aceea este o prioritate a agendei NATO actuale”, a subliniat Mircea Geoană.

Noua prioritate a NATO, in contextul conflictului pornit de Rusia
Mircea Geoana. Inquam Photos/ George Calin

Mircea Geoană, despre sprijinul pe care NATO îl oferă Ucrainei

De asemenea, Mircea Geoană a spus că NATO îi oferă Ucrainei sprijin în acest domeniu. Experții din Bruxelles ai Alianței Atlanticului de Nord schimbă adesea informații cu omologii lor ucraineni și le oferă asistență.

Totodată, secretarul general adjunct al NATO a avertizat că Georgia şi Bosnia-Herţegovina „prezintă un risc de a fi ţinta unei agresiuni ruse”. Mircea Geoană a adăugat că, din acest motiv, Alianța suplimentează susținerea, atât din punct de vedere politic, cât şi practic, pentru a consolida rezilienţa şi a împiedica alte agresiuni, inclusiv în domeniul cibernetic.

Mircea Geoană a făcut aceste declarații după ce, săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că România se alătură țărilor care atribuie Federației Ruse atacurile cibernetice asupra reţelei de satelit KA-SAT/Viasat, ce au avut loc începând cu data de 24 februarie 2022, în contextul războiului din Ucraina declanșat de liderul rus Vladimir Putin.

„Impactul asupra reţelei Viasat a fost semnificativ, fiind afectaţi utilizatori din state membre UE, inclusiv din România. Atacurile cibernetice împotriva infrastructurilor critice sunt inacceptabile. România este profund preocupată de efectele distructive, disruptive şi destabilizatoare ale acestor atacuri cibernetice”, a transmis MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a condamnat și atacurile cibernetice împotriva Ucrainei ce au avut loc atât premergător, cât şi subsecvent declanşării războiului, precum şi folosirea programelor de tip malware şi a atacurilor de tip DDoS în aceste scopuri.

Anterior, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au acuzat în mod public Rusia că a organizat un atac cibernetic de proporții ce a vizat reţeaua prin satelit KA-SAT a companiei americane de comunicaţii Viasat. Acesta a avut loc chiar cu o oră înainte ca Vladimir Putin să ordone începerea războiului din Ucraina. Conexiunea a mii de modemuri a fost întreruptă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...