Războiul din Ucraina schimbă planurile lui Jens Stoltenberg. Ce a decis în privința mandatului de șef al NATO

Beatrice Dumitru 24.03.2022, 14:09
Războiul din Ucraina schimbă planurile lui Jens Stoltenberg. Ce a decis în privința mandatului de șef al NATO

În luna februarie, Norvegia a nunțat că secretarul general al NATO Jens Stoltenberg va prelua funcția de guvernator al Băncii Centrale, după încheiarea mandatului din fruntea Alianței. În contextul războiului din Ucraina, care a provocat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la al Doilea Război Mondial, se pare că șeful NATO și-a schimbat planurile.

Jens Stoltenberg, despre prelungirea mandatului

Mandatul lui Jens Stoltenberg de secretar general la NATO expiră la data 30 septembrie, când ar trebui să preia un post de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei, pentru a supraveghea cel mai mare fond suveran din lume.

Potrivit postului norvegian TV2 și cotidianului Dagens Naeringsliv, care citează surse anonime, Jens Stoltenberg urmează să-și prelungească mandatul de șef al Alianței cu încă un an, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Aflat la summitul de la Bruxelles, acesta a vorbit despre posibilitatea de a rămâne la NATO.

Războiul din Ucraina schimbă planurile lui Jens Stoltenberg. Ce a decis în privința mandatului de șef al NATO
 Jen Stoltenberg ar putea rămâne în fruntea NATO.

 „Voi lăsa această decizie pe seama celor 30 de lideri. Ei să decidă”, a precizat Jens Stoltenberg, informează Reuters.

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume

Jens Stoltenberg, economist de profesie și fost lider al Partidului Laburist din Norvegia, a fost premierul țării în perioada 2000-2001 și 2005-2013, înainte de a deveni șef al NATO, în anul următor. El a mai ocupat și funcțiile de ministru de Finanțe și al Energiei.

Guvernatorul băncii centrale este responsabil de stabilirea ratelor dobânzilor și de gestionarea stabilității financiare, precum și de supravegherea fondului suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, cu active de 1,4 trilioane de dolari. Ministerul de Finanțe norvegian a declarat că se așteaptă ca Jens Stoltenberg să nu mai preia funcția de guvernator până la sfârșitul anului, așa cum era stabilit.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, în urmă cu o lună, a declanșat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la al Doilea Război Mondial și a determinat națiunile occidentale să-și regândească fundamental politicile de apărare.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...