Jens Stoltenberg părăsește NATO pentru a supraveghea cel mai mare fond suveran din lume

Beatrice Dumitru 04.02.2022, 15:52
Jens Stoltenberg părăsește NATO pentru a supraveghea cel mai mare fond suveran din lume

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg va părăsi Alianța, după ce a fost ales pentru a ocupa o funcție importantă în țara sa, Norvegia. NATO se află în centrul tensiunilor dintre Rusia și Occident, după ce Moscova a adunat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina și cere garanții de securitate.

Noua funcție pe care a primit-o șeful NATO

Numirea lui Jens Stoltenberg în noua funcție va pune capăt oricărei speculații care spune că va rămâne la NATO, iar căutarea unui succesor trebuie să înceapă înaintea reuniunii liderilor națiunilor membre, din iunie anul acesta. NATO se află în centrul tensiunilor dintre Rusia și Occident, după ce Moscova a adunat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina și cere ca Alianța să oprească expanisiunea în est și să nu accepte niciodată Ucraina ca membru.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg va deveni noul șef al Băncii Centrale din Norvegia, a anunțat vineri guvernul acestei țări. Deși postul va fi liber de la 1 martie, Jens Stoltenberg a spus că mai întâi își va îndeplini mandatul la NATO, care durează până pe 30 septembrie.

Jens Stoltenberg va părăsi NATO. A primit o funcție importantă în țara sa și va supraveghea cel mai mare fond suveran din lume

Am fost preocupat pengtru a găsi cel mai bun guvernator al Băncii Centrale pentru Norvegia și sunt convins că acesta este Jens Stoltenberg”, a declarat ministrul de Finanțe, Trygve Slagsvold Vedum, citat de CNBC.

Jens Stoltenberg, contestat de opoziția din Norvegia

Norges Bank a declarat că se așteaptă ca noul guvernator să preia conducerea la 1 decembrie 2022 sau în jurul acestei date. Jens Stoltenberg va fi responsabil cu stabilirea ratelor dobânzilor și gestionarea stabilității financiare, precum și cu supravegherea fondului suveran de avere al Norvegiei, cel mai mare din lume, cu active de 1,4 trilioane de dolari.

Jens Stoltenberg, economist de profesie și fost lider al Partidului Laburist, a fost premierul Norvegiei în perioada 2000-2001 și 2005-2013, înainte de a deveni șef NATO în anul 2014. El a fost, de asemenea, ministru de Finanțe și ministru al Energiei.

Fostul ministru de Finanțe, Siv Jensen, în funcție din 2013 până în 2020, l-a îndemnat luna trecută pe Stoltenberg să se retragă din cursă, argumentând că numirea sa ar afecta credibilitatea și reputația Băncii Centrale. Decizia este contestată și de opoziţia din Norvegia, care susține că numirea lui Jens Stoltenberg ar putea slăbi independenţa Norges Bank.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...