Războiul din Ucraina, o mină de aur pentru români: investitorii străini se înghesuie să aducă bani în România

Gabriel Peneș 28.10.2022, 11:48
Războiul din Ucraina, o mină de aur pentru români: investitorii străini se înghesuie să aducă bani în România

Războiul din Ucraina, o mină de aur pentru români. Deși este o sursă de pericol, tragedii și instabilitate, conflictul militar declanșat de Rusia în țara vecină are și o parte pozitivă pentru România. Și asta, pentru că mulți investitori străini aleg să își aducă banii în țara noastră, o zonă mai sigură decât Ucraina, dovadă fiind creșterea investițiilor străine în 2022, față de anul trecut.

Războiul din Ucraina, o mină de aur pentru români

Războiul din Ucraina, o mină de aur pentru români. Și asta, pentru că mulți investitori străini au ales să aducă bani în România sperând să-i multiplice într-o afacere, lucru ce se reflectă în creșterea semnificativă a investițiilor străine în acest an, față de 2021.

Ministrul economiei, Florin Spătaru, a anunţat, joi seară, că, în ultimele 6 luni, România a înregistrat investiţii străine de peste 4,37 de miliarde de euro, în creştere cu peste 21%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.

„Ca ministru al economiei mă întâlnesc în fiecare săptămâna cu cel puţin un investitor străin interesat de a dezvolta o afacere în ţara noastră. Trendul crescător al investiţiilor străine în România se reflectă în economie, iar acest fenomen este un rezultat al eforturilor ministerului pe care îl conduc”, a transmis, joi seară, ministrul Economiei, citat de news.ro.

Florin Spătaru afirmă că, în ultimele 6 luni, România a înregistrat investiţii străine de peste 4,37 de miliarde de euro, în creştere cu peste 21%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.

„Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut cu 35,1%, comparativ cu perioada similară din 2021, respectiv 3.476 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului”, a mai spus ministrul.

Investitorii străini se înghesuie să aducă bani în România

Pe de altă parte, datele Băncii Naționale ale României arată același trend, dar pe o perioadă și mai mare, de opt luni. Investiţiile străine directe au ajuns la 6,47 miliarde euro în primele opt luni din 2022, comparativ cu 4,4 miliarde euro în perioada ianuarie – august 2021, arată datele BNR.

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele opt luni din 2022, cu 33,7%, comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut. Astfel, cifra a ajuns la 4.831 de unităţi, conform datelor înregistrate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Investițiile românești și străine beneficiază de predictibilitate, stabilitate, de facilități și scheme de sprijin, cele mai multe incluse în Programul Sprijin pentru România. Amintim că pachetul respectiv, lansat de guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă, în valoare de 17 miliarde de lei, conținea 60% măsuri pentru economie și mediul de afaceri. De asemenea, Executivul a alocat anul acesta cel mai mare buget pentru investiții din ultimii 32 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....