România, considerată de SUA una dintre cele mai promiţătoare pieţe din Europa de Est: „Parteneriatul Strategic şi Alianţa noastră ajută la stabilizare, într-un moment esenţial”

Elena Avramescu 28.09.2022, 11:31
România, considerată de SUA una dintre cele mai promiţătoare pieţe din Europa de Est: „Parteneriatul Strategic şi Alianţa noastră ajută la stabilizare, într-un moment esenţial”

România, din ce în ce mai bine văzută de către Statele Unite, anul acesta fiind punctul culminant pentru țara noastră. Astfel că SUA sunt de părere că România reprezintă una dintre cele mai promiţătoare pieţe din Europa de Est în cadrul comerţului şi investiţiilor americane. Cel care a făcut aceste afirmații a fost David Muniz, Charge d’Affaires al Ambasadei SUA la Bucureşti, atunci când a vorbit în deschiderea Forumului Economic România – SUA: „De la securitate la prosperitate”.

SUA, cuvinte de laudă la adresa României

„Creşterea economică a României rămâne printre cele mai mari din Uniunea Europeană din 2010, aspect demn de menţionat, echipamentele de apărare şi conexe constituie o sursă principală de exporturi americane în România. În faţa invaziei brutale şi ilegale a ţării vecine de către Rusia, semnificaţia acestui fapt şi impactul său, de reasigurare a întregii regiuni a Mării Negre, nu pot fi subliniate îndeajuns.

Într-o măsură fără precedent, colaborarea dumneavoastră şi Parteneriatul Strategic şi Alianţa noastră ajută la stabilizarea unei părţi vitale a Europei, într-un moment esenţial”, a declarat oficialul american.

David Muniz a ținut să mai precizeze că toate companiile americane înregistrează un succes fulminant în România, iar pentru acest lucru trebuie mulțumit angajamentului guvernului faţă de transparenţă, care constituie baza competiţiei echitabile şi deschise.

Romania, considerata de SUA una dintre cele mai promitatoare pieţe din Europa de Est
David Muniz

La scurt timp după aceste declarații îmbucurătoare, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a ținut să menționeze că Statele Unite rămân una dintre cele mai importante surse de investiţii străine directe în economia României.

„Parteneriatul nostru strategic reprezintă o investiţie în viitorul nostru. Ne angajăm şi aşteptăm cu nerăbdare o creştere a volumului investiţiilor. Doresc să transmit un mesaj puternic tuturor investitorilor americani că România este angajată în direcţionarea dialogului politic şi a acţiunilor care să ne îmbunătăţească cooperarea în domeniul energiei, securităţii, chiar şi în alte domenii ale economiei şi să permită oamenilor de afaceri americani să-şi crească investiţiile în România.

Prin urmare, dorinţa noastră este să urmărim o cooperare mai profundă şi la o scară mai largă, în fiecare dimensiune a registrului economic”, a spus aceasta.

Preşedintele interimar al Senatului a ținut să mai precizeze faptul că România știe cum să abordeze diversele obstacole politice şi economice care pot pune probleme în interiorul şi dincolo de graniţele noastre naţionale.

„Este clar pentru toată lumea că stabilitatea economică şi socială în orice societate democratică trebuie atinsă printr-un sistem de justiţie fiabil, eficient, accesibil şi imparţial. România a înţeles bine şi urmăreşte această condiţie pentru creşterea economică naţională”, a mai spus Alina Gorghiu.

Tot aceasta a mai notat că modul în care funcţionează un sistem de justiţie este extrem de important atât pentru cetăţenii unei ţări, ci şi pentru mediul său de afaceri. Așadar, obiectivul naţional trebuie susţinut de toate partidele politice democratice şi completat de acţiunea legislativă, fiindcă doar așa se formează o mare coaliţie guvernamentală.

În încheiere, s-a scos în evidență faptul că, în România, una dintre prioritățile de bază este legată de crearea unui sistem de justiţie care să răspundă atât nevoilor cetăţenilor români, cât şi cele ale sectorului privat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...