Războiul din Ucraina în direct. Volodimir Zelenski a ieșit pe străzile Kievului Video

Cătălina Burghelea 08.03.2022, 14:12
Războiul din Ucraina în direct. Volodimir Zelenski a ieșit pe străzile Kievului Video

Este a 13-a zi de război în Ucraina. Bombardamentele rusești continuă să împiedice evacuarea civililor din orașe precum Kiev și Harkov, anunță autoritățile ucrainene. Pe de altă parte, ONU îndeamnă cele două țări să permită trecerea în siguranță a cetățenilor care fug din calea rachetelor. Luni seară, președintele Volodimir Zelenski a postat un videoclip din biroul său de la Kiev, pentru prima dată de când a început invazia pe scară largă a Rusiei.

Președintele Zelenski lansează noi acuzații la adresa Rusiei

Volodimir Zelenski a lansat un avertisment video pentru țările occidentale că războiul nu se va opri în Ucraina. Iar un atac asupra libertăților poporului său va afecta pe toată lumea. În timpul unui interviu la ABC World News Tonight, liderul de la Kiev a evidențiat din nou necesitatea securizării spațiului aerian ucrainean.

„Nu putem permite Rusiei să fie activă doar acolo, pentru că ne bombardează, trimit rachete, elicoptere, avioane de luptă – o mulțime de lucruri”, a transmis Zelenski. „Nu ne controlăm cerul”, a continuat președintele Ucrainei.

Liderul de la Kiev a ieșit pe străzile capitalei ucrainene

În cursul zilei de marți, 8 martie, Volodimir Zelenski s-a arătat iarăși lumii, de această dată pe străzile din Kiev. Președintele ucrainean a postat videoclipul pe Instagram. În filmare, inamicul lui Putin este văzut pe străzile înzăpezite din Kiev, și nu în buncăr, de unde a transmis până acum.

În spatele lui Zelenski se observă mai mulți saci cu nisip folosiți ca apărare împotriva soldaților ruși. Armata ucraineană construiește apărări urbane improvizate în capitală, folosind intrările de metrou și alte repere.

Promisiuni făcute pentru poporul său

Postările video ale lui Zelenski i-au adus mulți fani în Ucraina și Occident. În videoclipul său anterior, liderul, în vârstă de 44 de ani, a promis că va respinge forțele ruse și va reconstrui Ucraina. Acesta a fost lăudat pentru curajul său după ce i-a transmis un mesaj sfidător lui Vladimir Putin al Rusiei.

În prima apariție publică în biroul său de la Kiev de la începutul invaziei Rusiei, actorul devenit lider în timpul războiului s-a angajat să învingă forțele ruse și să-și reconstruiască țara de la zero. În mesajul video de luni seară, Zelenski – care se pare că a supraviețuit numeroaselor tentative de asasinat în ultimele zile – le-a transmis oamenilor săi că va rămâne în capitala Kiev.

Cuvinte de laudă la adresa lui Volodimir Zelenski

Aparițiile lui Volodmir Zelenski au fost primite cu laude pe rețelele sociale, Steve Schmidt remarcând că „așa arată curajul”. Strateg GOP care a cofondat Proiectul Lincoln, Schmidt a scris pe Twitter: „Be Not Afraid (Să nu-ți fie teamă) este cel mai puternic mesaj pe care un lider îl poate transmite într-o luptă pe viață și pe moarte. Zelenski a câștigat cea mai rară și mai prețioasă calitate, încrederea. Acest om nu este o legendă. El este real. Așa arată curajul. Așa arată sfidarea”.

„Zelenski își riscă viața de fiecare dată când încarcă un alt videoclip. Nu știu dacă și-a acceptat soarta sau este pur și simplu incredibil de curajos, dar, în orice caz, este probabil cel mai inspirator lider politic”, este de părere politologul Marcel Dirsus.

Vladimir Putin susține în continuare că nu „intenții rele”

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a punctat, vineri, că Rusia nu are „intenții rele” față de Ucraina, la câteva ore după ce militarii săi au capturat cea mai mare centrală nucleară din Europa. Șeful Federației Ruse a făcut comentariul pe canalul de știri Rossiya 24, controlat de stat, în care a cerut țărilor vecine „să se gândească la cum să normalizeze relațiile”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...