Război între Laura Codruța Kovesi și Comisia Europeană? Cum a lăsat-o forul internațional fără fonduri

Iancu Andreea 18.09.2021, 22:15
Război între Laura Codruța Kovesi și Comisia Europeană? Cum a lăsat-o forul internațional fără fonduri

Laura Codruța Kovesi, fostul procuror-șef al DNA, activează în cadrul Parchetului European, o instituție nou creată pentru a investiga și urmări penal fraudele cu fonduri ale Uniunii Europene. Recent, în sarcina acesteia a ajuns protejarea celor 800 de miliarde de euro reprezentând fonduri de redresare în contextul pandemiei de Covid-19, bani mult mai vulnerabili a fi fraudați în această perioadă de criză. Pe de altă parte, Parlamentul European şi Consiliul European au majorat bugetul agenţiei cu 7,3 milioane de euro în luna decembrie a anului trecut pentru a fi utilizați la recrutarea unor „analişti financiari, precum şi experţi IT” care să urmărească fluxurile internaţionale de bani criminali. Această măsură a lansat un război între Laura Codruța Kovesi și Comisia Europeană, care a intervenit în această ultimă misiune a instituției conduse de româncă.

Laura Codruța Koveși, conflict cu Comisia Europeană, după ce instituția a lăsat-o fără fonduri

O sursă anonimă, citată de EUObserver, se pare că Laura Codruța Koveși a intrat într-un conflict cu reprezentanții din Comisia Europeană, după ce forul a decis să taie din fondurile instituției pe care fostul procuror-șef DNA o conduce. Se pare că forul european nu permite Parchetului European să cheltuiască bani din buget pentru angajarea unor experţi fiscali. Această informație a fost confirmată chiar de către preşedintele comisiei pentru buget din Parlamentul European, Monika Hohlmeier.

Comisia nu a fost de acord ca Parchetul European să angajeze specialişti care să permită Parchetului să-şi îndeplinească misiunea. Nu înţeleg şi nici nu încerc să înţeleg ce justificare există pentru acest comportament din partea Comisiei, a declarat Hohlmeier, citată de EUObserver.

Război între Laura Codruța Koveși și Comisia Europeană
Parchetul European, o instituție menită să urmărească fondurile UE

„Parchetul European trebuie să aibă posibilitatea de a recruta experţii de care are nevoie”

Comisia Europeană alocase pentru acest an 37,7 milioane de euro, în ciuda solicitării Parchetului European (EPPO) pentru 56 de milioane de euro. Totuși, suplimentarea fondurilor cu 7,3 milioane de euro a dus la un buget total de 44 de milioane de euro. Deși banii au fost aprobați de către Consiliu și de către Parlament, Comisia pare să împiedice urmărirea și investigarea de infracțiuni financiare pentru protejarea fondurilor de relansare, după ce a refuzat să aprobe utilizarea banilor disponibili. Aproximativ 3.000 de cazuri se află pe o listă de așteptare, în timp ce alte 1.000 trebuie cercetate în timp util.

Solicitarea este clară: Parchetul European trebuie să aibă posibilitatea de a recruta experţii de care are nevoie pentru a lupta împotriva corupţiei, fraudei, conflictului de interese şi alte moduri de utilizare greşită a banilor plătitorilor de taxe din UE, a mai subliniat Hohlmaier.

Parchetul European, parte a numeroase investigații

Instituția condusă de către Laura Codruța Koveși a fost înființată începând cu data de 1 iunie. De atunci, Parchetul European a deschis 300 de investigații, în urma cărora ar urma să se obțină prejudicii de 4,5 miliarde din bugetul UE. În marea lor majoritate, aceste investigații sunt preluate de la statele membre. Totodată, așteptările instituției sunt de a deschide minimum 2.000 de cazuri pe an, care depășesc posibilitatea actualei echipe de acțiune.

Deocamdată, procurorii din Parchetul European pot investiga și realiza anchete în cele 22 de state europene care au aderat la Uniunea Europeană. Danemarca, Irlanda, Polonia şi Ungaria nu fac parte din EPPO, iar Suedia este aşteptată să se alăture anul viitor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...