Care este cea mai săracă țară din lume. Venitul național brut e de-a dreptul infim

Ioana Bucur, Ștefan Olteanu 03.09.2021, 16:53
Care este cea mai săracă țară din lume. Venitul național brut e de-a dreptul infim

Cât câștigă pe lună locuitorii din cea mai săracă țară din lume? Care sunt criteriile în funcție de care se stabilește exact rangul fiecărui stat? Tot auzim sintagma, dar ce înseamnă, de fapt, să trăiești într-o „țară din lumea a treia”? În timp ce oamenii mor de foame, iar marii investitori nici nu se gândesc să facă investiții acolo, corupția este în floare.

Unde este cea mai săracă țară din lume

Lumea este împărțită în aproape 200 de state. Potrivit datelor strânse de specialiști, 23 dintre ele se luptă cu sărăcia, întrând în categoria „lumii a treia”, cu un nivel de trai foarte scăzut. Probabil că nu este o surpriză că multe dintre ele sunt în Africa.

Explicații sunt multe și sunt strâns legate de conflictele militare ce au măcinat stabilitatea economică, politică și socială precum și corupția din sectorul public – probleme ce nu au cum să atragă mari investiții în regiune ce ar fi putut ajuta creșterea economică. În cele mai multe cazuri, cele mai sărace țări din lume sunt, de fapt, cele mai corupte.

Cum apare sărăcia? Este o întrebare la care specialiștii încă nu au un răspuns clar. Când vorbim despre stabilirea nivelului de trai dintr-o țară, cel mai bun indicator este Produsul Intern Brut pe cap de locuitor – PIB-ul. Acest indice macroeconomic este, în prezent, metoda standard folosită când se analizează gradul de bogăție sau sărăcie al unui stat.

Evident, PIB-ul nu este singurul factor de care se ține cont, specialiștii urmărind și speranța de viață a cetățenilor, anii de școlarizare sau valoarea proprie a indicelui de dezvoltare umană.

Care este cea mai săracă țară din lume

Venitul mediu lunar, aproape cât factura la curentul electric în România

Înainte de pandemie, s-a observat o tendință de creștere a economiei în câteva dintre cele mai sărace țări din lume. Vorbim despre statele de pe continentul african. Aici, locuitorii câștigă mai puțin de 1.000 de dolari pe an, adică puțin sub 350 de lei pe lună.

Pentru realizarea unei ierarhii, se folosește Venitul Național Brut (VNB), care reprezintă valoarea venitului unei țări împărțit la numărul de locuitori, exprimată în dolari. Astfel, potrivit VNB, în prezent, cea mai săracă țară din lume este Somalia. Tot ea este și pe primul loc în topul celor mai corupte țări din lume.

Somalia, cu cei aproape 15 milioane de cetățeni, are un Venit Național Brut în valoare de 130 de dolari pe cap de locuitor, adică în jur de 533 de lei.

Clasamentul celor mai sărace țări din lume, în funcție de indicele VNB:

  1. Somalia – 130 dolari
  2. Burundi – 280 dolari
  3. Malawi – 380 dolari
  4. Mozambic – 490 dolari
  5. Madagascar – 520 dolari
  6. Rep. Centrafricană – 520 dolari
  7. RD Congo – 530 dolari
  8. Afganistan – 530 dolari
  9. Sierra Leone – 540 dolari
  10. Liberia – 580 dolari
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...